Menu

“Het stadhuis van Leuven zal altijd mijn favoriete monument zijn”

Stadhuis Leuven

Lucie Mertens (76) is een echte bekende Leuvenaar. Ze is maar liefst 48 jaar actief als stadsgids en werkte mee aan alle 30 edities Open Monumentendag. Deze kranige dame, beter gekend als de Queen van Leuven, deed met plezier haar verhalentrommel voor ons open.

Lucie Mertens

Lucie heeft nog geen enkele editie van Open Monumentendag in Leuven gemist: ze is er al bij sinds 1989. Zelfs na dertig jaar is haar enthousiasme onverminderd: “Ik doe altijd mee van ’s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat en neem maar een half uurtje de tijd om te eten." 

Ook haar liefde voor de universiteitsstad Leuven is met de jaren enkel gegroeid. "Ik herinner me nog dat veel stadsgidsen niet wilden werken, om Open Monumentendag in Aarschot of Diest te gaan beleven. Maar voor mij is het enkel Leuven dat telt: ik ben van hier en ik doe dit voor mijn stad.”

Een vrouw vol verhalen

Lucie is allesbehalve een brave gids. Ze komt tijdens haar rondleidingen graag voor de dag als kotmadam en af en toe zelfs als burlesque-danseres in kostuums die doen denken aan de Moulin Rouge. Ook op Open Monumentendag is haar motto the show must go on.

“Tijdens het gidsen in een Leuvens schooltje merkten de bezoekers plots een gasgeur op in het gebouw. Ik heb zonder aarzelen de telefoon genomen, gsm's waren er toen nog niet, en de politie gebeld. Die kwamen met toeters en bellen aan, maar Open Monumentendag is gewoon doorgegaan!"

Lucie Mertens
Lucie Mertens
Stadsgids in Leuven

“Zo lang mijn benen, tong en verstand het toelaten, zal ik blijven gidsen op Open Monumentendag."

Lucie Mertens

Nog 30 jaar meer

Wanneer we Lucie vragen wat ze van Open Monumentendag in de toekomst verlangt is haar antwoord duidelijk: “Dat ik nog een paar jaar mag meedoen natuurlijk! En zeker dit jaar: ik moet mijn dertigste jaar toch meemaken, zeker?” Het einde van haar gidscarrière is nog lang niet in zicht. “Zo lang mijn benen, tong en verstand het toelaten, zal ik blijven gidsen op Open Monumentendag."

Haar favoriete Leuvense monument? "Het gotische stadhuis natuurlijk! Mijn bureau hangt vol met foto’s en tekeningen. Als ik op de grote mark kom, moét ik gewoon een glaasje drinken op een terras met zicht op dat majestueuze gebouw.”