Menu

Het vergeten vliegveld van Ursel

Drongengoedhoeve

Bart Vanacker urban explorer en schrijver van 'Verdwijnend België' neemt ons mee naar gekend en ongekend erfgoed

Vandaag: het vergeten vliegveld van Ursel

Wie het Drongengoedbos in Ursel doorkruist, komt dicht bij de landingsbaan van het vliegveld van Ursel. Dit was ooit een reservevliegveld van de Belgische luchtmacht dat in de jaren 50 werd aangelegd op vraag van de NAVO. 

Vliegveld Ursel

Na de dreiging van de Koude Oorlog werd het vliegveld vrijgegeven door de NAVO, sindsdien stijgen en landen er privévliegtuigen en toestellen van vliegverenigingen. Maar dit is niet het enige vliegveld van Ursel.

B-67

Een kilometer zuidwaarts vind je nog  enkele sporen van één van de drie vliegvelden die het Belgische leger in het Meetjesland aanlegde in 1939. Het bestond uit een negenhonderd meter lange graspiste.

Bij het begin van de Tweede Wereldoorlog kwam het vliegveld van Ursel in Duitse handen. Het Duitse leger stroopte de armen uit de mouwen en bouwde er nieuwe loodsen, luchtafweergeschut, een taxiweg en een kilometer lange betonpiste. Toch zouden ze de luchthaven amper gebruiken.

Op 12 september 1944 viel de luchthaven van Ursel in geallieerde handen. De Britten herdoopten hem tot B-67, het 67e vliegveld dat hun pad kruiste tijdens hun tocht vanuit Normandië. Honderden vluchten met Typhoon-vliegtuigen stegen hier op om de bevrijding van België te ondersteunen.
 

Vliegveld Ursel

Wat blijft er vandaag nog van over?

 

 

De landingsbaan is zo goed als volledig opgebroken. De brokken beton zijn verwerkt in de landingsbaan van het nieuwe NAVO-vliegveld en in de Mariagrot van Maldegem. Een veertig meter lange reep is nog bewaard. De Werkgroep B-67, die de lokale luchtvaartgeschiedenis wil bewaren, richtte er ook een oorlogsmonument op ter ere van de Britse luchtmacht.
 

Vliegveld Ursel

Hoe vind je het vergeten vliegveld?

 

De oude luchthaven bevindt zich langs de Urselseweg in Ursel, ongeveer ter hoogte van de Drongengoedweg. Voor de exacte locatie geef je de volgende gps-coördinaten in: 51.131618°, 3.453800°. Volg het 500 meter lange wandelpad zuidwaarts. Dat brengt je naar de resten van de oude luchthaven. De infopanelen langs het pad vertellen het verhaal van naaldje tot draadje. Merk ook de grote waterpoel op, nu een oase van rust. Dit was een van de blusputten die rond de luchthaven verspreid lagen. Meer info? www.b67ursel.be

 

Drongengoedhoeve

Ontdek ook de Drongengoedhoeve

Heb je zin om het Drongengoedbos en het vergeten vliegveld te ontdekken al wandelend of met de fiets?  Maak dan zeker ook een stop in de Drongengoedhoeve. Niet alleen geniet je hier van heel wat lekkers, je maakt ook kennis met de geschiedenis van deze  unieke historische ontginningshoeve van de paters Norbertijnen uit Drongen.