Het verhaal van Belcastel: van kasteelruïne tot bloeiend dorp

Hoe de restauratie van een middeleeuwse kasteelruïne het dorp terug op de kaart zette

Op de steile heuvels aan de Aveyron-rivier in Zuid-Frankrijk bevindt zich het kasteel van Belcastel. Deze impostante middeleeuwse burcht raakte in onbruik in de 17de eeuw en verviel sindsdien langzaam tot een ruïne. In 1974 belandde de beroemde modernistische architect Fernand Pouillon per toeval in Belcastel: hij raakte gecharmeerd door de kasteelruïne en besliste om deze in zijn oude glorie te herstellen.

Pouillon werkte onafgebroken aan de restauratie van het kasteel, slechts geholpen door een twaalftal Algerijnse steenhouwers en tien experts in glas-in-loodramen. Na acht jaar was dit kolossale project voltooid. Een waar huzarenstukje, als je weet dat ze amper machines gebruikten en moesten rekening houden met de gevaarlijke, rotsachtige locatie van het kasteel.

Bewoners mee op de bres

De bewoners van Belcastel waren zo enthousiast over de wedergeboorte van hun kasteel dat ze samen met Pouillon het dorp ook grotendeels herstelden en zijn middeleeuws uitzicht teruggaven, met kinderkopjes en huizen met daken van leisteen. Ook de vijftiende-eeuwse kerk en een brug uit die periode werden gerestaureerd. Die inspanningen zijn bekroond: Belcastel is nu officieel een van Les Plus Beaux Villages de France, een netwerk van de allermooiste dorpjes van Frankrijk.

Het kasteel zelf bleef de privéwoonst van Pouillon tot zijn dood in 1986. Vandaag is het domein eigendom van de AFA Gallery uit New York, die het kasteel openden voor het publiek en er verschillende kunstgalerijen in onderbrachten.

Wil jij ook erfgoed steunen?

The UK National Trust ken je waarschijnlijk wel. Maar wist je dat Vlaanderen ook zo'n National Trust heeft? Erfgoedorganisatie Herita en haar ledenbeweging Open Monumenten zetten zich dagelijks in om erfgoed te restaureren en open te stellen én om andere erfgoedzorgers te inspireren en te helpen om hun monumenten open te stellen en te beheren.

Wil jij hier ook aan meewerken? Dat kan!