Menu

Help de Huisekoutermolen opnieuw malen

Huisekoutermolen

De organisatie

De vereniging Oost-Vlaamse Molens vzw werkt voor het behoud en de herwaardering van het ambachtelijk molenpatrimonium. Dat doet ze door het begeleiden van herstellingen en restauraties. De vereniging leidt vrijwillige molenaars op, organiseert excursies én stelt de Huisekoutermolen open voor het grote publiek tijdens molendagen en Open Monumentendag.

huisekoutermolen detail

Het erfgoed

De Huisekoutermolen is een van de eerste windmolens in Vlaanderen. De Huisekoutermolen vond na Waregem een nieuwe thuis in Zingem. Daar werd hij in de jaren '70 opnieuw maalvaardig gemaakt. Deze houten staakmolen is een van de weinig overgebleven molens met een houten gevlucht. De windmolen werd opnieuw tot leven gebracht dankzij de inzet van de vele vrijwilligers van de vzw Oost-Vlaamse Molens. De volgende stap in de restauratiefase wordt het volledig maalvaardig maken van de molen, en het behandelen van het hout van de molen.  Op termijn voorzien we de molen van vier nieuwe zeilen.

HET PROJECT

Help de vzw de molen volledig maalvaardig te maken!

De vzw Oost-Vlaamse Molens nam de molen in erfpacht van de vermaarde molinoloog Paul Bauters. De vrijwilligers van de vereniging begonnen 12 jaar geleden met de restauratie. Er kwam een nieuw houten gevlucht en vervolgens werd de voormolen gerestaureerd. Binnenkort is het tweede steenkoppel aan de beurt, zodat de molen volledig maalvaardig wordt. Later worden de zeilen vernieuwd.

​​​​​​Vind jij het ook belangrijk dat de Huisekoutermolen kan blijven malen? Steun dit waardevolle erfgoedproject met een gift. Jouw gift is fiscaal aftrekbaar vanaf € 40 per jaar. Je ontvangt van ons een officieel attest waarmee je via je belastingen 45% van je gift recupereert.

Praktisch