Menu

Interview met de auteurs: ‘Verdwijnend België’ legt een schat aan verborgen erfgoed bloot

verlaten kamer

“Wij zijn de missing link tussen urbexers en de erfgoedwereld”

Achter dichtgespijkerde deuren en onder een tapijt van onkruid zit soms prachtig erfgoed verborgen. Bart Vanacker (38) uit Gent trekt al vijftien jaar met zijn camera naar de meest intrigerende plekken. Sinds een goede tien jaar neemt hij Reinout Bossuyt (34) mee. “Anders zie ik hem niet in het weekend.” Hun boek ‘Verdwijnend België’ leest als een avonturenroman, maar is vooral een hulde aan de schoonheid van het verval.

Bart

Verhalen maken erfgoed

Bart is in het dagelijks leven communicatieverantwoordelijke bij het Vlaams Centrum voor Kwaliteit. Het online magazine Hullabaloo.be is zijn geesteskind, een uit de hand gelopen hobbyproject. Reinout werkte onder meer voor de kranten De Standaard en De Tijd als infograficus. Hij gaf de verhalen van Bart visueel vorm, trok mee op speurtocht en las alle teksten kritisch na. 

“Vijftien jaar geleden kocht ik mijn eerste digitale camera”, vertelt Bart. “Ik had net gelezen over een zware brand bij de verlaten cokesfabriek in Neder-over-Heembeek. Meer om mijn camera te testen, trok ik er naar toe. Ik kreeg al snel de microbe van het urbexen, het vastleggen van verlaten plaatsen op camera, te pakken. Pas later groeide ook de interesse in de vele verhalen die rond die sites hangen.” Urbex is de hippe afkorting voor urban explorer. Reinout pikt in. “Weet je, vergankelijkheid is op elke site hetzelfde. Het zijn de verhalen die een site verheffen tot erfgoed. Wij zijn als het ware de missing link tussen urbexers en de erfgoedwereld.”

Reinout

Synoniemen voor monument

Reinout illustreert met het verhaal over het project rond de vaart Ieper – Komen. Er werd 48 jaar aan gewerkt en het draaide uiteindelijk uit op een financiële ramp. Op het hoogste punt van de vaart vind je vandaag provinciedomein de Palingbeek dat vorig jaar landelijke bekendheid genoot dankzij het beeldjesproject ComingWorldRememberMe. “Met een gewone urbex-bril zie je daar een hoop stenen liggen van een ingestorte brug en van de nooit volledig afgewerkte sluizen. Maar met wat verbeelding en het nodige opzoekingswerk komt heel dat verhaal van die gigantische graafwerken naar boven.” Bart bevestigt. “Daar is het ons om te doen. Via dit boek redden we het erfgoed, die verhalen van de vergetelheid.”

Bart en Reinout trekken graag naar Berlijn, een stad waar volgens hen heel de geschiedenis van de 20e eeuw samen komt. "Wist je dat je in het Duits tal van synoniemen voor een ‘monument’ hebt, zoals Denkmal, Mahnmal, Gedenkstätte, Gedenktort, Informationsort? De herinneringscultuur zit er bij hen heel sterk ingebakken”, aldus Reinout.

Verdwijnend België, boekcover

Uit het lijvige boek met zijn prachtige foto’s en illustraties spreekt vooral hun liefde voor het erfgoed. “Met die vijftig verhalen heb ik maar een glimp getoond van verdwijnend België. Net als zeldzame soorten in de natuur zijn deze verborgen parels vandaag met uitsterven bedreigd.” Ten prooi aan een onomkeerbare dwaasheid zoals het ergens in het boek zo mooi wordt verwoord.

‘Verdwijnend België. Zoektocht naar 50 vergeten plekken’ is een uitgave van Borgerhoff & Lamberigts, telt 176 pagina’s en kost 27,50 euro.

Bart en Reinout volgen? Surf naar www.hullabaloo.be