Menu

Leden volgen monumentendebat en bewonderen Abdij Herkenrode

Abdijsite Herkenrode

Abdijsite Herkenrode wordt een toonvoorbeeld genoemd voor herbestemming met respect voor het erfgoed. Dé perfecte locatie voor een exclusieve ledendag dus. Tegelijk vond in de monumentale Tiendschuur en verspreid over de site de vijfde editie van het jaarlijkse Open Monumentencongres plaats. Honderden professionals uit het Vlaamse erfgoed tekenden present. Geïnteresseerde leden konden aansluiten bij het Monumentendebat. Na een broodjeslunch kreeg de groep een out-of-the-box rondleiding op de site.

Ledendag Abdij Herkenrode
Evert Vandenberghe
Lid Open Monumenten

“Ik heb mij speciaal lid gemaakt van Open Monumenten om hier vandaag te kunnen zijn. Ik kende Herkenrode wel van naam, maar was er nog nooit geweest.

Open Monumentendebat

Politici in debat over toekomst Vlaams erfgoed

Regen teisterde op 14 maart de Abdijsite Herkenrode.  Dappere Open Monumentenleden meldden zich  aan voor het monumentendebat, hyperactueel als je weet dat we op amper twee maanden voor de verkiezingen staan.

“Bijzonder interessant”, vond Guy Rutten, gepensioneerd leraar geschiedenis en bestuurslid van de Koninklijke heemkunde Zonhoven. “Het politieke gekrakeel bleef achterwege. Soms zaten ze zelfs op één lijn, zoals met het voorstel voor één minister van Cultuur en Erfgoed of het voorstel om meer lokale actoren bij de bescherming en herbestemming van monumenten te betrekken. Ook het voorstel om erfgoedprofessionals als coach te laten aantreden, juich ik toe. Erfgoedbeheer kan soms zo een ingewikkeld kluwen zijn.”

Magda Janssen uit Steenokkerzeel, stadsgids in Leuven, bleef naar eigen zeggen wat op haar honger zitten. “Het debat begon veelbelovend met beloftes van alle partijen, maar kalfde naar het einde toe af. Het eindigde op een grote MAAR. Er is geld, maar… Eén minister van Cultuur en Erfgoed kan wel, maar…”

Ledendag Abdij Herkenrode
Mark Goris
Lid Open Monumenten

“Sterk hoe ze de nog resterende gebouwen zo knap hebben weten te restaureren en er ook een bestemming aan geven hebben”

Rondleiding Abdij Herkenrode

Bloei en ondergang rijkste cisterciënzerinnenabdij van de Lage Landen

Na een broodjeslunch in de duurzaam gerestaureerde paardenstallen kreeg de groep een exclusieve rondleiding op de abdijsite. Gids Paul Marchal begeestert met zijn verhaal over opkomst, bloei en ondergang van de rijkste cisterciënzerinnenabdij van de Lage Landen. Veel gebouwen zijn tijdens de Franse tijd verdwenen en moeten we nu in onze fantasie inkleuren.

Architect Evert Vandenberghe uit Nazareth kijkt gefascineerd naar de 3D-tekeningen die de kloosterkerk doen herleven. “Ik heb zelf een 3D-bedrijfje gehad”, vertelt hij terwijl hij op een notitieblokje verwoed de vier 16e en 17e -eeuwse Herkenrode – glasramen natekent die onlangs werden erkend als Vlaams Topstuk. “Ik heb mij speciaal lid gemaakt van Open Monumenten om hier vandaag te kunnen zijn. Ik kende Herkenrode wel van naam, maar was er nog nooit geweest. Een zeer boeiende, veelzijdige site”, aldus Vandenberghe die zelf al jaren strijdt voor het behoud van de kolenwasserij in Beringen en het Sint-Gerardusschooltje in Gent, het laatste gebouw van de wereldtentoonstelling van 1913.

 

Paul De POtter
Paul De Potter
Lid van Open Monumenten

"Ik werd lid omdat ik op die manier de erfgoedsector kan steunen. We zijn het aan onze kinderen en kleinkinderen verplicht pareltjes als Abdijsite Herkenrode te beschermen.”

Ledendag Abdij Herkenrode

Erfgoedparels beschermen

Gids Paul wijst op de fiere eenhoorn in het bezoekerscentrum. “De eenhoorn is het symbool van de maagdelijkheid. Enkel maagden als de cisterciënzerinnen konden een eenhoorn vangen.” Het dier is ‘de mascotte’ van de abdijsite.

“Sterk hoe ze de nog resterende gebouwen zo knap hebben weten te restaureren en er ook een bestemming aan geven”, vindt Mark Goris  uit het Antwerpse Hove. Hij is hier samen met zijn vrouw Hedwig Van Linden. Ook Mark en Annelies beleven de dag als koppel. “We zijn net op pensioen en proberen wekelijks erfgoedbezoeken mee te pikken. We hebben al fantastische dingen kunnen doen met onze lidkaart van Open Monumenten. Zo kregen we onlangs nog een exclusieve rondleiding in abdij Zevenkerken nabij Brugge. Abdij Herkenrode stond al lang op ons verlanglijstje.”