Menu

Liefde voor Fort Napoleon: de passie van Rita en John

Fort Napoleon

Rita en John kennen Fort Napoleon uit hun jeugd. Met hun leerboeken vluchtten ze de duinen in om te studeren, weg van de drukte van het strand. In de verte zagen ze toen al het prachtige, oude gebouw liggen. Jaren later, op haar 50ste, viel Rita zonder werk en besloot ze om als vrijwilliger aan de slag te gaan in het fort...

Fort Napoleon

Verstopt in een hoekje

Rita werkt al 15 jaar in Fort Napoleon en was er zelfs de eerste vrijwilliger ooit, ze maakte er al heel wat veranderingen mee. Vroeger was er bijvoorbeeld geen bureau waar ze de bezoekers kon ontvangen. In de koude hal van het fort, waar geen ramen waren, verkocht ze tickets aan een balie. Om te schuilen voor de typische koude kustwind, verstopte ze zich in een hoekje voor het weer en liep ze snel naar de balie wanneer er bezoekers aankwamen. 

Ze kent het monument door en door, in de zomer kan ze perfect inschatten wanneer het druk wordt. Tijdens het hoogseizoen komen de bezoekers in vlagen, telkens wanneer er een tram stopt. Of wordt het heerlijk rustig wanneer ’s middags het gratis overzetbootje niet vaart. Zo weet ze exact wanneer ze even tijd heeft om uit te blazen.

 

 

vrijwilligers rita en john

Grachtenploeg van Fort Napoleon

Toen hij met pensioen ging, werd ook Rita’s echtgenoot John vrijwilliger bij het fort. Hij begon er met het schilderen van de toiletten en richtte ondertussen zijn eigen Grachtenploeg op. Samen met drie andere vrijwilligers houdt hij de grachten netjes door er al het zand uit te scheppen.

Dat is niet alleen fysiek zwaar werk, de ploeg moet ook nog opletten om niet te verdwalen! Het fort is immers gebouwd in de vorm van een vijfhoek zodat de vijand er zijn weg zou verliezen. Gelukkig kan John zich ondertussen als enige van het ploegje perfect oriënteren.

Rita vind het alleszins heel fijn dat ook haar echtgenoot zijn enthousiasme kwijt kan in het fort. “’s Avonds komt hij thuis als een kind na een goede dag op het strand.”

Het koppel uit Varsenare wil nog zo lang mogelijk vrijwilligerswerk blijven doen. “Het houdt je actief en het verbreedt je horizon dankzij alle mensen die je ontmoet.” Wij kunnen dat natuurlijk alleen maar toejuichen!