Menu

Met de kusttram langs historische topplekken - deel I

zee

Van De Panne tot begin van Oostende

De vakantie lonkt! De Kust klopt meer zonne-uren dan eender waar in ons land. Toch kan er al eens een minder dagje tussen zitten. Wij nemen de kusttram en trekken van De Panne naar Knokke-Heist met de Open Monumentenkaart op zak. Omdat de Kust ook een wandel- en fietsregio pur sang is, geven we je graag ook het dichtstbijzijnde wandel- en fietsknooppunt mee bij elk monument.

In deel I reizen we met de kusttram van De Panne tot de eerste halte in Oostende

Duinpanne

1. Toffe bar in Provinciaal bezoekerscentrum Duinpanne

Kusthalte: De Panne KerkWandelknooppunt: 18Fietsknooppunt 50

Onze reis start in het provinciaal bezoekerscentrum Duinpanne in het Calmeynbos bij De Panne. Het is de uitvalsbasis voor boeiende tochten in het Westhoeknatuurreservaat. Beklim de uitkijktoren of waan je onder de waterspiegel in de expo ‘Sea Change’. In de bar kan je een keuze maken uit tien meesterlijke streekbieren. Het terras kijkt uit over de duintuin, of liever duintuinen van het domein.

 • Olmendreef 2, De Panne.
 • Als lid van Open Monumenten betaal je slechts € 3 i.p.v. € 5 voor de expo ‘Sea Change’.
Paul Delvaux Museum

2. Ondergronds in het Paul Delvauxmuseum

Kusthalte: Sint-Idesbald/ Wandelknooppunt: 27/ Fietsknooppunt: 59

In Sint-Idesbald, Baaldje zeggen ze hier, vinden kunstenaars al decennialang inspiratie. Paul Delvaux (1889 – 1994) beleefde hier zowel professioneel als privé zijn gelukkigste jaren. Nog tijdens het leven van Delvaux werd in het Vlierhof, een typisch vissershuisje, een museum  geopend gewijd aan zijn werk. Doorheen de jaren bleef het museum groeien met ook ondergronds verschillende ruimtes. Je vindt er schilderijen, aquarellen, tekeningen en schetsen van de kunstenaar. In zijn werk staan vrouwen, geraamten, architectuur en treinen centraal. Naast het museum bevindt zich restaurant Het Vlierhof met zijn prachtig terras.

 • Paul Delvauxlaan 42, Sint-Idesbald (Koksijde)
 • Als lid van Open Monumenten ontvang je € 3 korting bij aankoop van je ticket aan het onthaal.
smartphonewandeling ten Duinen

3. Duik in het verleden in het Abdijmuseum Ten Duinen

Kusthalte: Ster Der Zee/ Wandelknooppunt: 43/ Fietsknooppunt: 65

De geschiedenis van de Duinenabdij in Koksijde verhaalt over bloei en ondergang, afgunst onder de monniken en onvoorwaardelijke cameraderie. Vooral de figuur van abt Idesbaldus (+ 1167) spreekt al eeuwen tot de verbeelding. Er worden hem zelfs mirakels toegedicht. In het Abdijmuseum Ten Duinen is het grondplan van de ooit bijzonder rijke abdij nog duidelijk zichtbaar. In het museum kan je je wagen aan een virtual reality beleving waarbij je letterlijk door de abdij anno 1490 stapt. Je kan zelfs door verluchte handschriften bladeren. Het museumcafé met stemmig terras bevindt zich in de schaduw van het bos achter de abdij.

 • Koninklijke Prinslaan 2, Koksijde
 • Als lid van Open Monumenten kan je hier je bon ruilen voor 1x gratis toegang en met je lidkaart een getrouwheidspunt sparen. In ruil voor 10 punten krijg je gratis toegang voor 2 personen tot het Abdijmuseum en de site.
Huisje Nys

4. Het vissersverleden van het huisje Nys – Vermoote

Kusthalte: Ster Der Zee/ Wandelknooppunt: 48/ Fietsknooppunt: 65

In de schaduw van de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Duinenkerk, ook wel bekend als de ‘Kathedraal van het Licht’, staat een klein, wit vissershuisje. In dit huisje kwam Jef Nys (1927 – 2009), de geestelijke vader van Jommeke, zijn hele jeugd lang op vakantie. Het huis werd gebouwd door zijn grootvader Carol in 1855 en later bewoond door zijn tante Carol Nys met haar man Isidoor Vermoote. In het 166e album van Jommeke ‘De mandoline van Caroline’ speelt het huisje een kleine rol. De toegang is gratis. Jommeke en zijn papegaai Flip leiden je rond door het Koksijde van vroeger dat geleidelijk aan veranderde van een vissersdorp tot een sfeervolle badplaats.

 • Tulpenlaan 46, Koksijde
 • Leden van Open Monumenten krijgen een ex libris ontworpen door Eric De Rop, één van de tekenaars van de Jommekes-​strips.
Westfront

5. Prachtige uitzichten in Westfront

Kusthalte: Nieuwpoort Stad/ Wandelknooppunt/ Fietsknooppunt: 61

Aan de overzijde van sluizencomplex Ganzenpoot sieren twee borstbeelden van schipper Hendrik Gheeraert de gevels. Hij was één van de sleutelfiguren in de onderwaterzetting van de IJzervlakte in 1914 waarmee de Duitse opmars naar Frankrijk kon worden tegengehouden. In de jaren dertig werd het Albert I – monument gebouwd. De koning-ridder zit er op zijn paard en kijkt uitdagend naar het oosten. Onder de hoeven van het paard bevindt zich het oorlogsmuseum Westfront waar de hele geschiedenis van de onderwaterzetting uit de doeken wordt gedaan. Via een trap klim je tot helemaal boven in de rondgang vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de jachthaven van Nieuwpoort en de vele bochten van de IJzer.

 • Kustweg 2, Nieuwpoort
 •  Als lid van Open Monumenten betaal je € 5,5 in plaats van € 7 op je toegang tot Westfront.
Villa Les Zéphyrs

6. Verzonken terrazzobad in Villa Zéphyrs

Kusthalte: Westende-Bad/ Wandelknooppunt: 73/ Fietsknooppunt: 81

Westende was voor de Eerste Wereldoorlog en tijdens het interbellum het mekka voor de rijke tweedeverblijvers. Het was de eerste badplaats die in 1935 over een openluchtzwembad beschikte. Ministers, topmuzikanten en rijke industriëlen hadden er hun eigen villa. Zo ook de Gentse dermatoloog Henri Muyshondt die Villa les Zéphyrs  liet bouwen in de jaren twintig op het puin van wat ooit een cottage was. Architect Oscar Van de Voorde tekende voor het ontwerp. Veel van het interieur komt van ontwerper Henry Van de Velde. Vooral de glas-in-loodramen en de badkamer met het verzonken terrazzobad springen in het oog. Vandaag worden hier regelmatig tentoonstellingen georganiseerd waarbij kunstenaars in dialoog gaan met het opmerkelijke erfgoed. Soms gedurfd, vaak gewaagd en even vaak confronterend. Aanrader!

 • Henri Jasparlaan 173, Westende
Raversyde

7.Turen over zee in provinciedomein Raversyde

Kusthalte: Domein Raversijde/ Wandelknooppunt: 69/ Fietsknooppunt: 75

Prins Karel trok zich na zijn regentschap terug in de duinen nabij Oostende. Dankzij hem bleven de vele bunkers en onderaardse gangen van dit deeltje van de Atlantikwal bewaard. Van hieruit werd de toegang tot de haven van Oostende bewaakt. Duitse soldaten tuurden hier jarenlang over zee aan het wachten op vijand die nooit kwam. Er is ook nog een stuk bunkercomplex uit de Eerste Wereldoorlog te bezichtigen. In dit openluchtmuseum ben je wel enkele uren zoet om alles te doorgronden en van naderbij te bekijken. Binnen is een mooie fototentoonstelling.

In een tweede museum ‘Anno 1465’ wordt het vissersdorp Walraversijde tot leven gebracht. Dit vissersdorpje heeft echt bestaan. De tentoonstelling verhaalt enerzijds over het ontstaan, de bloei en het verval van het dorp en anderzijds over de archeologische technieken die werden gebruikt om deze verhalen te achterhalen. Boeiend!

 • Nieuwpoortsesteenweg 636, Oostende
 • Als lid van Open Monumenten betaal je € 8 i.p.v. € 10 voor een bezoek aan beide musea.