Menu

Met de kusttram langs historische topplekken - deel II

Kusttram

Van Oostende naar Knokke-Heist

De Kust klopt meer zonne-uren dan eender waar in ons land. Toch kan er al eens een minder dagje tussen zitten. Wij nemen de kusttram en trekken van De Panne naar Knokke-​Heist met de Open Monumentenkaart op zak. Omdat de Kust ook een wandel-​ en fietsregio pur sang is, geven we je graag ook het dichtstbijzijnde wandel-​ en fietsknooppunt mee bij elk monument.

In deel II reizen we met de kusttram van Oostende tot Knokke-Heist

De Sjees, Constant Permeke

Mu.Zee is een warenhuis vol kunst

Kusthalte: Oostende Koninginnelaan/ Wandelknooppunt: 65/ Fietsknooppunt: 74

De rode draad in de museumcollectie van Mu.Zee is België. Bijna alle toonaangevende Belgische kunstenaars tussen 1830 en nu zijn in het museum aanwezig met minstens één werk. Er vinden regelmatig thematentoonstellingen plaats. Je zou het vandaag niet nageven, maar dit gebouw werd begin jaren vijftig opgericht als een gigantisch warenhuis. De eigenaar van SEO was de Socialistische Coöperatieve. SEO stond voor Spaarzaamheid, Economie, Oostende. In de badstad zelf verwijzen oudere inwoners naar het warenhuis als de COO. Witte producten werden er aan lage prijzen verkocht. In 1977 waren 42.000 gezinnen lid van de coöperatieve.

 • Romestraat 11, Oostende
 • Als lid van Open Monumenten betaal je € 10 i.p.v. € 12.
Ensorhuis

Ensorhuis: al vijftig jaar lang een museum

Kusthalte: Marie Joséplein/ Wandelknooppunt: 64/ Fietsknooppunt: 45

De beroemde Oostendse schilder James Ensor (1860 – 1949) erfde dit huis in de Vlaanderenstraat van zijn oom en tante in 1917. Hij bleef er wonen tot aan zijn dood in 1949. Zijn huisknecht August Van Yper – Ensor noemde hem Guustje – mocht er blijven wonen. Hij was al sinds 1915 in dienst van Ensor. Tijdgenoten schetsen hem als een oertrouwe medewerker. In 1952 al werd het huis een open museum. Toch bleef Guustje er wonen. Hij verwelkomde de bezoekers en leidde hen rond in het leven en werk van zijn vroegere werkgever Ensor. Guustje overleed in 1963. Vandaag is het Ensorhuis een interactief belevingscentrum waarbij je als het ware wordt ondergedompeld in de Ensorjaren.

 • Vlaanderenstraat 29, Oostende
 • Heb je al punten gespaard met je Open Monumentenkaart (die ook een UiTpas is)? In ruil voor 5 punten krijg je €2 korting

 

De Grote Post

Panoramisch terras bovenop Cultuurcentrum De Grote Post

Kusthalte: Marie Joséplein/ Wandelknooppunt: 65/ Fietsknooppunt: 74

Het postgebouw van Oostende was het eerste publieke gebouw dat de toen al gekende architect Gaston Eysselinck (1907 – 1953) mocht bouwen. Hij legde er zijn hele ziel in. Nochtans verliepen de werken niet zonder slag of stoot. Pas bij het tweede ontwerp mocht de bouw beginnen in 1947 die door allerlei tegenslagen tot in 1953 aansleepten. Eysselinck werd zelfs de toegang tot de werf ontzegd. Hij was op dat moment ook bezig aan het warenhuis SEO, het latere Mu.Zee. De man pleegde niet veel later zelfmoord, ook privé zat er een stevig haar in de boter. Door tijdgenoten werd het postgebouw niet bijzonder gewaardeerd. De echte erkenning kwam er pas eind jaren zeventig. Toen was er eindelijk sprake van het meesterwerk dat het postgebouw geworden is. Nadat de postdiensten vertrokken, kocht de Stad het als monument beschermde gebouw over en maakte er een cultuurtempel van. De lokettenzaal is nog steeds het eerste wat je ziet als je hier binnen stapt. Boven waar vroeger de refter van het personeel was, is nu het cultuurcafé. Op het rooftopterras heb je een schitterend uitzicht.

 • Hendrik Serruyslaan 18A, Oostende
 • Als lid van Open Monumenten kan je hier  punten sparen en omruilen tegen een interessant voordeel. Zo krijg je in cc De Grote Post € 2 korting op alle betalende voorstellingen vanaf € 10. Kortingen zijn niet cumuleerbaar (tenzij expliciet vermeld).
Zeilschip Mercator

Elke maand rook uit zeilschip Mercator

Kusthalte: Oostende station/ Wandelknooppunt: 63/ Fietsknooppunt: 45

Het museumschip Mercator ligt sinds de jaren ’60 voor het stadhuis van Oostende. De barkentijn werd in 1932 ontworpen door poolreiziger Adrien de Gerlache (1866 – 1934). Het was bedoeld als opleidingsschip. Zijn beroemdste reis is ongetwijfeld de repatriëring van het stoffelijk overschot van pater Damiaan. In de Tweede Wereldoorlog voer de Mercator onder Britse vlag. Tweemaal per maand laat de machinist  alle machines draaien. Er komt dan telkens een rookpluim uit het schip. Meer dan eens bellen toeristen in paniek naar de brandweer.

 • Mercatordok (recht voor het stadhuis), Oostende
 • Als lid van Open Monumenten betaal je € 4 i.p.v. € 5 op een bezoek aan het zeilschip. Voor het hele gezin!
Waanzinnige Boomhut Oostende

Fort Napoleon: kindvriendelijkste fort van het land

Kusthalte: Duin en Zee/ Wandelknooppunt: 61/ Fietsknooppunt: 8

Het vijfhoekige stevige duinenfort draagt de naam van Napoleon Bonaparte. Het fort op de Oosteroever moest mee instaan voor de bewaking van de haven van Oostende. Tijdens beide wereldoorlogen gebruikte de bezetter het fort met hetzelfde doel. Het ongeschonden fort overleefde het grillige kustweer en is nu het toneel voor afwisselende tentoonstellingen waarbij de focus ligt op kindvriendelijkheid. De Tik Tak – expo was een schot in de roos. Momenteel (tot eind augustus) loopt een doetentoonstelling rond de Waanzinnige Boomhut, met het thema ‘ruimte’. In het fort werd een aangename en hypermodern praat- en eetcafé ingericht met een ruim terras.

 • Vuurtorenweg 13, Oostende
 • Als lid van Open Monumenten je bon ruilen voor 1x gratis toegang en met je lidkaart punten sparen en omruilen tegen een interessant voordeel.
Huisje van Majutte

Huisje van Majutte: museum & café vol verhalen

Kusthalte: Blankenberge Markt/ Wandelknooppunt: 43/ Fietsknooppunt: 80

Je loopt er bijna aan voorbij. Het kleine witte vissershuisje uit de 18e eeuw werd met zijn achtergevel tegen de duinen gebouwd. Ondertussen is Blankenberge ingrijpend veranderd en werden ook de duinen volgebouwd, maar het huisje is er nog altijd. Ooit woonde hier een vissersfamilie, met bijnaam de Majuttes, bestaande uit veertien personen. Nu is het een gezellig museum – café waar je likeurs kan proeven en streekbieren kan degusteren, waar je gewoon op de café komt of van een lokale lekkernij komt smullen. Het café is volgestouwd met gebruiksvoorwerpen die verwijzen naar de vissersgeschiedenis. Aan elk voorwerp hangt een verhaal vast.

 • Breydelstraat 10, Blankenberge
 • Als lid van Open Monumenten ontvang je een originele postkaart van het huisje.
Belle Epoque Centrum

Schatten zoeken in het Belle Epoque Centrum

Kusthalte: Blankenberge Station/ Wandelknooppunt: 42/ Fietsknooppunt: 76

Tussen 1870 en de Eerste Wereldoorlog groeide Blankenberge van een bescheiden vissersdorp uit tot een mondaine badplaats. De stad werd gevoelig uitgebreid en overal vonden groten bouwwerken plaats. De Pier en de Paravang zijn maar twee iconische plekken die aan deze periode, de Belle Epoque, herinneren. Rondom de Sint-Rochuskerk heeft de wijk grotendeels zijn belle époquekarakter behouden. In drie belle-époquevilla’s werd het Belle Epoque Centrum ingericht. Het museum is volgestouwd met schatten, zoals ze het hier zelf noemen. Elk jaar wordt op een ander thema gefocust.

 • Elisabethstraat 24, Blankenberge
 • Als lid van Open Monumenten betaal je het kortingstarief van € 2,5. 
Vismijn Zeebrugge

Lekkernijen voor de oude vismijn van Zeebrugge

Kusthalte: Zeebrugge Kerk/ Wandelknooppunt: 35/ Fietsknooppunt: 36

Aan de oude vismijn van Zeebrugge start de met klinknagels bewegwijzerde erfgoedwandeling door het pas eind 19e eeuw opgerichte havendorp. In de zomer vind je langs de autoluwe wandelpromenade voor de vismijn verschillende pop-ups met lokaal lekkers. Op het einde van de vismijn heeft antiquair Paul De Grande, bekend van Stukken van Mensen op Play4, zijn eigen stek. Vooraan in de vismijn werd het maritiem themapark Seafront ingericht waar je van alles kan zien en beleven rond de geschiedenis van de zeevaart en de visserij. Op dit moment loopt ook een thematentoonstelling rond de gevechten op de Noordzee tijdens de Tweede Wereldoorlog.

 • Vismijnstraat 7, Zeebrugge
Sincfala

Het Museum van de Zwinstreek: een ontdekkingsreis

Kusthalte: Heist Heldenplein/ Wandelknooppunt: 29/ Fietsknooppunt: 13

In een school van 1899 huist het Museum van de Zwinstreek – Sincfala. Hier ontdek je alle facetten van het verleden van de Zwinstreek. De tentoonstellingen gaan over het Heistse vissersverleden, over de inpolderingen, de Zwingeul en de verzanding, de Tachtigjarige Oorlog die de Zwinregio ingrijpend vertekend heeft…

Het verleden van het Zwin komt nu ook in beeld in het landschap. Een 60 kilometer lange bewegwijzerde fietsroute laat de verdwenen Zwinhavens herleven. Op vier locaties langs deze grensoverschrijdende fietsroute staan VR-kijkers opgesteld waarmee je een duik in de geschiedenis neemt.

 • Pannenstraat 140, Knokke-Heist
 • Als lid van Open Monumenten kan je hier met je lidkaart een getrouwheidspunt sparen. In ruil voor 5 punten krijg je een gratis ticket bij aankoop van een betalend ticket bij Sincfala.
 • Info over de fietstocht via www.verdwenen-zwinhavens.be