Menu

Monumentaal erfgoed langs de GR129

wandelpad

Het Grote Routepad met codenaam 129 neemt West- en Oost- Vlaanderen op de korrel. Documentairemaker Arnout Hauben stapte onlangs over dit pad voor het TV-​programma ‘Dwars door België’ dat dit najaar wordt uitgezonden op één. “Hier zijn mooie kapelletjes en abdijen. Dat gaat zeker mooie verhalen opleveren”, zei hij net voor zijn vertrek. Wij verkennen het deel Vlaanderen, 118 kilometer puur wandelgenot tussen Brugge en Ronse.

Wegens coronamaatregelen zijn erfgoedplekken gesloten of hanteren ze bijkomende maatregelen. Neem steeds contact op met de locatie om te informeren of bezoek mogelijk is.

Brugge

De Gouden Eeuw van Brugge

De GR129 start aan de wandelboom van de Grote Routepaden aan de Sint-Katelijnepoort, één van de vier overgebleven stadspoorten van de tweede stadsomwalling. Voor we ons naar de Katelijnestraat begeven die uitgeeft op de Katelijnepoort, willen we nog even werelderfgoedstad Brugge verkennen.

Sinds corona de wereld in zijn greep heeft, is het toerisme in dit UNESCO-openluchtmuseum sterk verminderd. In het oosten van de stad stappen we binnen in het Adornesdomein in de Peperstraat. Hoewel de Jeruzalemkapel duidelijk zichtbaar is vanop de straatkant zou je niet vermoeden dat zich zo’n uitgestrekt domein achter deze robuuste muren schuil houdt. Het werd gebouwd in opdracht van koopman en Brugs diplomaat Anselm Adornes (1424 – 1483). In de godshuisjes wordt de geschiedenis van het domein en het belang van de invloedrijke Adornes-familie belicht. De Jeruzalemkapel is een plek vol mystiek, compleet met een replica van de grot waar Jezus in werd begraven. In de Scottish lounge kom je helemaal tot rust met een koffie of thee. Leden van Open Monumenten krijgen 2 euro korting.

Historium

De 15e eeuw was een Gouden Eeuw voor Brugge. De handel met andere Europese steden bloeide. De stad kreeg voor een groot stuk toen zijn huidige uitzicht. In Historium op de Grote Markt beleven we die Gouden Eeuw vanop de eerste rij. Aan de hand van een liefdesverhaal van een tijdsgenoot, een leerling van Jan Van Eyck nota bene, wandelen we door de straatjes van toen. Film, decors en speciale effecten brengen het middeleeuwse Brugge tot leven. Leden van Open Monumenten kunnen hun bon inruilen voor 1x gratis toegang. Historium Virtual Reality kan je gratis bezoeken in ruil voor vijf getrouwheidspunten. Met je Open Monumenten lidkaart kan je hier een punt sparen.

Op weg naar de Katelijnestraat passeren we de microbrouwerij Bourgogne des Flandres in de Kartuizerinnestraat. Hier wordt het verhaal van de 34 (!)brouwerijen verteld die voor de Eerste Wereldoorlog in de binnenstad actief waren. Er wordt op zolder gebrouwen. In het brouwerijmuseum kan je onder meer virtueel een pint leren tappen. Leden van Open Monumenten betalen € 10 i.p.v. € 11.

Museumschip Tordino

Kanaal Brugge - Gent

Tijd om de natuur in te trekken. We duiken meteen na het verlaten van Brugge al de Assebroekse Meersen in. Amper vijf kilometer verder bereiken we via een smal paadje de oever van het kanaal Brugge – Gent. Dit kanaal kwam pas tot stand na heel wat getouwtrek tussen de twee Vlaamse hoofdsteden. We stappen er door een prachtig natuurgebied langs het kanaal. Vlakbij de plek waar we het kanaal aandoen, ligt aan de overkant het museumschip Tordino . Dit 46 meter lange sleepschip uit 1922 bevat een unieke bibliotheekcollectie over de binnenvaart. Je vindt er ook een authentieke schipperswoning en heel wat foto’s uit de tijd van toen. Elke tweede en vierde zaterdagnamiddag van de maand kan je het museumschip gratis bezoeken. Leden van Open Monumenten sparen er een getrouwheidspunt.

Kasteel van Poeke

Kasteel van Samson & Gert

De GR129 hopt enkele keren heen en weer over de provinciegrens tussen West- en Oost-Vlaanderen. Lotenhulle, deelgemeente van Aalter, is een pittoresk dorpje dat net in Oost-Vlaanderen ligt. Langs de sportterreinen komen we aan de Lootse Hoogpoort die toegang geeft tot het kasteelpark van Poeke. We bevinden ons hier in een mooi bos rondom het Kasteel van Poeke met zijn rooskleurige gevels, sierlijke vensters en twee torens. Leden van Open Monumenten genieten er bij kasteelconcerten van een korting. Studio 100 streek hier al neer voor filmopnames. De omgeving is prachtig. Je kan er een speld horen vallen. We stappen voorbij de hondenkennel waar een bakkersoven aanpaalt om de jachthonden ook in koude nachten warm te houden. Aan het einde van de dreef gaan we voorbij het koetshuis waar we het kasteelpark verlaten door de Wachterspoort om onze weg voor te zetten in het landelijke Molenland.

MOU Museum Oudenaarde en Vlaamse Ardennen

Duizend jaar geschiedenis

Via Wortegem-Petegem boort de GR129 zich een weg door de Vlaamse Ardennen. Het landschap is glooiend en bevat soms korte, maar stevige kuitenbijters. We bereiken Oudenaarde via de Donkvijver waar altijd wel watersporters actief zijn. We volgen een fietspad tot aan het station en bereiken zo het centrum en de Markt van Oudenaarde. Op de Markt bevindt zich het historische stadhuis met aanpalend de 14e -eeuwse Lakenhalle. Hier bevindt zich ook het MOU – Museum Oudenaarde en Vlaamse Ardennen. Het museum bevat vijftien originele Oudenaardse wandtapijten en een grote zilvercollectie. Je komt er alles te weten over de voorbije duizend jaar geschiedenis waar nog vaak nieuwe inzichten aan worden toegevoegd. Leden van Open Monumenten betalen 5 i.p.v. 6. Spring zeker ook eens binnen in de imposante Sint-Walburgakerk met zijn vele kunstschatten. We verlaten de stad langs het Speibos, een niet-aaneengesloten natuurgebied op en rond een gedempte oude Scheldearm.

‘Fout’ station

De GR129 doet niet echt het centrum van Ronse aan. Je stapt over de heuvels rond de stad, via de Muziekberg en Kanarieberg, naar het plaatsje Ellezelles in Henegouwen. Het Vlaamse deel van de GR129 ‘eindigt’ aan de Moulin du Cat Sauvage, een molen die nog steeds bloem levert aan een bakkerij in de buurt. Vanaf hier kan je een aanlooproute naar het station van Ronse volgen. Wist je dat er een directe link is tussen Brugge en Ronse? In 1879 werd het station van Brugge te klein en voelde Ronse de nood aan een groter stationsgebouw door de toenemende passagiersaantallen. Brugge kreeg een nieuw stationsgebouw. Het ‘oude’ werd afgebroken en steen voor steen heropgebouwd in Ronse, maar de architect van dienst maakte een kapitale fout. Hij draaide het gebouw 180°, de voorkant werd de achterkant. De fout zorgde bij tijdgenoten voor de nodige hilariteit, maar het valt eigenlijk niet echt op omdat beide gevels er gelijkaardig uitzien.

MUST, Museum voor textiel

De put van Ronse

Ronse is sinds de middeleeuwen een belangrijk textielcentrum en bedevaartsoord. In de 19e eeuw moeten de vele weefgetouwen in de talrijke fabrieken een hels lawaai hebben geproduceerd. Ronse ligt als het ware in een put omgeven door de heuvels van de Vlaamse Ardennen. Na de Tweede Wereldoorlog verminderde het belang van de textielindustrie, hoewel dit erfgoed in deze bruisende cultuurstad goed wordt bewaard. Een bezoek aan de stad Ronse begint op de Hoge Mote waar een nieuw bezoekerscentrum werd ingericht. Hier bevindt zich ook het MUST – Museum voor Textiel. In de oude textielfabriek Cambier-Robette kan je het productieproces van naaldje tot draadje volgen. In de weverij staan veertig nog actieve weefgetouwen die een duidelijk overzicht geven van de technologische evolutie in deze sector. Leden van Open Monumenten betalen € 4 i.p.v. € 5.

Amper enkele stappen verder staat de Sint-Hermesbasiliek. Het is vooral wat zich onder de monumentale kerk bevindt dat interessant is. In de Sint-Hermescrypte kregen geesteszieken in de middeleeuwen een behandeling met water uit de put. In de 11e eeuwse crypte bevinden zich ook een verborgen grafkamer en badkamers voor pelgrims.

Vakantiewoning Adelaïde

In Ronse kan je zelfs slapen in erfgoed. Vakantiewoning Adelaïde bevindt zich op amper vijf minuten stappen van de Grote Markt. Dit burgerhuis in neo-Vlaamse renaissancestijl werd in 1885 gebouwd door een rijke industrieel, het jaartal staat in een zijgevel gegraveerd. Het verschil tussen arm en rijk in Ronse was in die tijd maar al te duidelijk. De beschilderde plafonds, houten lambriseringen, marmeren schouwen, glas-in-loodramen en rijkelijk versierde wandtapijten geven deze vakantiewoning voor twintig personen een eigen gezicht. Leden van Open Monumenten krijgen een gratis ontbijt voor de hele groep bij een verblijf van een midweek of week.