Menu

Monumenten met extra aandacht voor toegankelijkheid

Toegankelijkheid monumenten

Oude gebouwen en hedendaagse noden, het is niet altijd een vanzelfsprekende combinatie. Het is dan ook niet eenvoudig om tegelijk de authentieke architectuur te bewaren én ervoor te zorgen dat iedereen het monument kan bezoeken. Organisaties als Inter en Toevla bundelen informatie en adviesverlening rond toegankelijkheid, omdat erfgoed van en voor iedereen is. Deze vijf monumenten scoren alvast goed op toegankelijkheid.

Belevingscentrum 14-18 Tildonk

Belevingscentrum '14-'18 Tildonk

In het historisch klooster Engelenburcht kan iedereen zich verdiepen in de Eerste Wereldoorlog. Op het gelijkvloers van dit monumentale pand opende in 2014 het Belevingscentrum ’14-’18, ter herdenking van de honderdste verjaardag van het begin van WOI. Niet alleen bij de renovatie van het voormalige Ursulinenklooster, maar ook bij de inrichting van de tentoonstelling werd veel aandacht besteed aan de toegankelijkheid. Zo kunnen ook rolstoelgebruikers het Belevingscentrum vlot bezoeken.

Landcommanderij van Alden Biesen

Ook de Landcommanderij van Alden Biesen zet in op integrale toegankelijkheid. De boomgaarden kennen vanaf nu geen geheimen meer voor rolstoelgebruikers of slechtzienden. Het nieuwe, brede toegangspad zorgt ervoor dat iedereen tussen de bomen kan kuieren, ze kan aanraken, even kan uitrusten op de banken of kan picknicken in het groen.

In Flanders Fields Museum

In Flanders Fields Museum

Het 'In Flanders Fields Museum' werd in 2012 vernieuwd. Aan de hand van honderden authentieke objecten en beelden verdiep je je in het verhaal van de Groote Oorlog, daarbij gaat bijzondere aandacht uit naar ‘de kleine man’. Levensechte personages en interactieve opstellingen confronteren de hedendaagse bezoeker met zijn evenmens in de oorlog, een eeuw geleden.

NAVIGO

In het NAVIGO-museum ontdek je de rijke museumcollectie van de Vlaamse zee- en kustvisserij. Het museum beschikt over een aangepaste parkeerplaats en is dankzij de drempelloze toegangspaden goed bereikbaar. De dubbele deuren maken het bezoekerscentrum, de shop, de tijdelijke exporuimte en het atelier in de inkomhal vlot toegankelijk.

Stokerij Molenberg

Stokerij De Molenberg

In de familiehoeve aan ‘de Molenberg’ wordt al sinds 1637 jenever gestookt. De familietraditie werd van generatie op generatie doorgegeven, tot in 1927 het laatste distillaat uit de ketels vloeide. In 2010 pikte Charles Leclef, vijfde generatie eigenaar van brouwerij Het Anker in Mechelen, de draad weer op. Vandaag proef je in De Molenberg een verfijnde whisky, gedistilleerd uit het moutbeslag van het bier Gouden Carolus Tripel.

Stokerij De Molenberg ligt aan de Mechelsesteenweg en is toegankelijk via een breed en vlak toegangspad. Er is een bushalte op slechts vijf minuten wandelafstand en op het terrein zelf vind je twee aangepaste parkeerplaatsen. De circulatieruimte achter de toegangsdeur is eerder beperkt waardoor je een beetje moet manoeuvreren om binnen te geraken.

Zodra je die kleine hindernis voorbij bent, is er in het gebouw meer dan voldoende vrije circulatieruimte. De toog heeft bovendien een verlaagd, onderrijdbaar gedeelte en alle tentoonstellingsruimten zijn drempelloos te bereiken via een alternatieve route.