Menu

Belevingscentrum '14-'18 Tildonk

Belevingscentrum '14 - '18
Belevingscentrum '14-'18
Belevingscentrum '14 - '18

Vlaams-Brabantse oorlogsgeschiedenis in voormalig klooster

Bij WOI denk je spontaan aan slagvelden, militaire begraafplaatsen, bunkers en oorlogsgedenktekens. Het hoeft niet te verbazen dat de Groote Oorlog ook een grote impact heeft gehad op het alledaagse leven. Die impact voel je in Belevingscentrum ’14-’18.

Het Belevingscentrum ’14-’18 in Tildonk richt zich op de provinciale oorlogsgeschiedenis. Daarbij staan historische personen, levensverhalen, anekdotes, foto’s en voorwerpen centraal, maar niet op de klassieke museale manier. De nadruk ligt namelijk op beleving. De ruimtes hebben allemaal een andere invulling.

Voormalig Ursulinenklooster

Hoe leefden de mensen onder de Duitse bezetting tijdens WOI? Hoe verwerkten de mensen het geweld? Dat ontdek je in het voormalige Ursulinenklooster, nu de Engelenburcht in Tildonk, waar een deel als een boeiend belevingscentrum over de Eerste Wereldoorlog is ingericht. Het klooster zelf speelde een belangrijke rol tijdens de oorlog. Het was de uitvalsbasis van waaruit de Duitse generaal von Beseler de belegering van Antwerpen coördineerde. Het gedetailleerde dagboek van de zusters Ursulinen geeft een zeer goed beeld van hoe het er aan toe ging.

Openingsuren

Open van 1 november tot 31 maart van dinsdag tot en met zondag van 10 tot en met 17 uur.

Van 1 april tot 31 oktober geopend tot 18 uur.

Gesloten op maandag, Kerstmis en Nieuwjaar.

Wat valt er te beleven?