Menu

Brouwerij Bourgogne Des Flandres

Brouwerij Bourgogne des Flandres

Meer dan 250 jaar biergeschiedenis

De brouwersdynastie Van Houtryve drukt met maar liefst drie brouwerijen zijn stempel op de Brugse brouwerstraditie. Al in 1765 is er notie van een naamloze boerderij-brouwerij te Loppem onder Pierre-Jacques Van Houtryve, maar het is zijn zoon die van de gedeputeerde Staten van Vlaanderen toelating krijgt om in 1825 binnen de Brugse stadsmuren te beginnen brouwen. Brouwerij Den Os is geboren.

Aan de vooravond van WOI staan drie Van Houtryves aan de roerstok in hun respectievelijke brouwerij Den Os, La Marine & Ten Ezele. Niet verwonderlijk, het aantal brouwerijen in Brugge kent in die periode zijn hoogtepunt met 34 actieve brouwerijen waarvan er in 2015 amper twee overblijven. Het is in die glorieperiode vlak voor de Eerste Wereldoorlog dat het paradepaardje van Brouwerij Den Os ontstaat.

Met Bourgogne des Flandres wordt een authentiek West-Vlaams roodbruin gebrouwen dat er in slaagt om op lange termijn het hoofd te bieden aan enorme populariteit van de pilsbieren na WOI en de vernielingen van WOII. Toch moet Brouwerij Den Os definitief de deuren sluiten in 1957. De werken voor een nieuwe microbrouwerij in Brugge gaan van start in de Kartuizerinnenstraat, op amper 50 meter van voormalige brouwerij La Marine. Hier wordt opnieuw Bourgogne des Flandres gebrouwen.

Openingsuren

Open van dinsdag t.e.m. zondag van 10.30u tot 18u. De bar opent van 10.30u tot 19.30u. 

Het museum is doorlopend open. Elke 20 minuten start een bezoek.

Wat valt er te beleven?