Menu

Getijdenmolen

De Getijdenmolen
De Getijdenmolen
De Getijdenmolen
De Getijdenmolen

De enige nog functionerende getijdenmolen in Vlaanderen

De getijdenmolen in Kruibeke is de enige nog werkende getijdenmolen in Vlaanderen en heeft het grootste binnenwaterrad van België. Een bijzondere plek!

Graan molen op het ritme van de getijden

De Spaanse Molen maalt graan op het tempo van de getijden. Bij vloed wordt een spaarvijver vol water gelaten, en bij eb drijft dit opgespaarde water het waterrad aan. Eind 12de eeuw bevond zich op deze plek al een watermolen. De getijdenmolen werd in 1517 gebouwd en was in handen van de graaf van Vlaanderen en de stad Rupelmonde. Op de rechteroever maalde hij rogge en boomschors en op de linkeroever tarwe. Na een brand in 1567 kwam de molen volledig in handen van de graven van Vlaanderen die de getijdenmolen op de resten van de vorige herbouwden.

Vernieuwend ijzeren waterrad

In 1924 verving een groot ijzeren waterrad de vroegere twee waterraderen. Poncelet, een ingenieur uit het leger van Napoleon, ontwierp dit mechanisme dat voor een groot rendement zorgde. Het rad kon zo namelijk vier molenstenen tegelijk aandrijven. In 1996 werd de molen gerestaureerd en opnieuw maalvaardig gemaakt. Het gebouw met indrukwekkend eiken dakgebinte ziet er vandaag nog net zo uit als in de 16de eeuw. 
 

Openingsuren

Meer info over de maalmomenten vind je hier
Tijdens de wintermaanden is de molen gesloten.

 

Wat valt er te beleven?