Verhaal van de Hasselaar in een unieke patriciërswoning

Het Stadsmus vertelt het verhaal van de inwoners van Hasselt en hoe zij hun stad laten groeien en bloeien. De oudst gekende monstrans ter wereld, een geheimzinnige reus, de poëzie van Hendrik van Veldeke, eerste dichter van de Lage Landen: dit museum dompelt je onder in de geschiedenis van Hasselt én haar hedendaagse couleur locale. Voor kinderen is er een superleuke zoektocht of een spannende stadswandeling.

De dubbelwoonst Stellingwerff-Waerdenhof omvat het 15de-eeuwse Waerdenhof en een 19de-eeuwse patriciërswoning in neo-Venetiaanse palazzostijl, gebouwd door de familie Stellingwerff. Het geheel werd in 1980 beschermd als monument. Na omvangrijke restauratiewerken, waarvoor architect Van Meer in 1989 de Provinciale Monumentenprijs kreeg, wordt het stedelijk museum Het Stadsmus erin gehuisvest. 

 

Bezoek de permanente opstelling

Ontdek hoe de Hasselaren doorheen de eeuwen hun stad vormden. Vanuit historisch, politiek, volkskundig en cultuurhistorisch perspectief. De collectiestukken, samengebracht rond zes thema's, worden gelinkt aan mensen en anekdotes. De oudst gekende monstrans ter wereld heeft een unieke plek in de opstelling.

Uitstap op maat van kinderen

Het Stadsmus biedt een aanbod voor families met kinderen en scholen. Je vindt alle info hier. Praktische informatie staat gebundeld  op www.uitmetvlieg.be (gezinnen) en www.cultuurkuur.be (scholen).

Mystieke monstrans

Wie is die mysterieuze Hasselaar die slechts éénmaal om de zeven jaar het daglicht ziet? Waarom liggen Hasselaren niet wakker van de Guldensporenslag of de onafhankelijkheidsviering van 1830? Je loopt mee in een processie met mystieke verhalen en de oudste gekende monstrans (een onderdeel van het liturgisch vaatwerk in de Katholieke Kerk) ter wereld.