Menu

Huisje Mostinckx

Huisje Mostinckx
Huisje Mostinckx
Huisje Mostinckx

Sprookjesachtig lemen huisje in het Pajottenland

Sprookjesachtig, aantrekkelijk, maar tegelijkertijd een beetje vreemd. Met wekkers die opgewonden moeten worden, waskommetjes, een gekke waterketel en dito koffiepot, een kachel die met kolen moet gestookt worden om een kommetje pap te bereiden, matrassen die met stro gevuld zijn

Een bezoek aan het huisje Mostinckx is een ware ontdekking en een boeiende belevenis, ook voor kinderen! Het lijkt immers op kindermaat gebouwd, met zijn kleine kamertjes en lage plafonds. Ooit was deze woning een van de vele doodgewone lemen hoevetjes in het Pajottenland. Vandaag is het “bijzonder”, omwille van zijn authenticiteit, zijn schilderachtige ligging aan de voet van de rijzige Sint-Martinuskerk, maar vooral omdat het er nog staat.

De familie Mostinckx

In 1556 wordt het huis voor het eerst vernoemd als eigendom van Jean Moernay. Later is het bekend als herberg “De Oude Smisse” (1598) en “De Helle” (1621). In 1722 werd het bezit van de familie Mostinckx.

Inzicht in het harde boerenleven 

De gemeente Dilbeek kocht het in 2000 voor haar historisch-educatieve waarde. Na restauratie is het opnieuw opengesteld voor het publiek. Deze enkele vierkante meter vertellen op aanschouwelijke wijze veel over het vroegere harde (boeren)leven en de traditionele woningbouw.

Wat valt er te beleven?