Menu

Huisje Nys - Vermoote

Huisje Nys
Huisje Nys
Huisje Nys
Huisje Nys

Met Jommeke en Filip naar het Koksijde van 100 jaar geleden

Het huisje Nys-Vermoote werd tussen 1855 en 1865 gebouwd door Carol Nys, grootvader van striptekenaar Jef Nys. Carolus had destijds nooit kunnen denken dat zijn huis later als Jommekeshuis de geschiedenis zou ingaan en beschermd zou worden als monument. Nadien namen ook dochter Mathilde en haar man Isidoor, tante en oom van Jef, hun intrek in het huisje.

Jef Nys, de ondertussen overleden geestelijke vader van Jommeke, bracht er als jonge snaak een groot deel van zijn jeugd door met zijn oom en grootvader. Hij leerde er vissen en was er getuige van het harde labeur van een keuterboer-visser. Hij zag er ook hoe het rustieke vissersdorp Koksijde zich geleidelijk aan ontpopte tot een florissante toeristische badplaats. Het charmante vissershuisje werd in 2003 omgebouwd tot een klein museum met focus op de historische evolutie van Koksijde en met uiteraard ook de nodige aandacht voor Jommeke.

Het huisje werd ingericht met authentieke meubels van Karel Loppens (1875-1962), een heemkundige die onderzoek deed naar de abdijsite Ten Duinen. Verwacht je vooral niet aan een saai museumbezoek want Jommeke leidt je er rond, samen met zijn trouwe vriend Flip.  

 

Openingsuren

Uitsluitend open tijdens schoolvakanties

Herfstvakantie, kerstvakantie en krokusvakantie: open op weekdagen 10-17 uur, weekend- en feestdagen 14-17 uur
Paasvakantie en zomervakantie: weekdagen 10-18 uur, weekend- en feestdagen 14-18 uur

Gesloten op maandagen, 24, 25 en 31 december en op 1 januari