Menu

Kapel O.-L.-V. van Steenbergen

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Steenbergen
Kapel Onze-Lieve-Vrouw Steenbergen
Kapel Onze-Lieve-Vrouw Steenbergen
Kapel Onze-Lieve-Vrouw Steenbergen

Vier mee in één van de grootste kapellen van Vlaanderen

De 17de eeuw, dat is de tijd van de bloeiende bedevaartsplekken in Vlaanderen. Deze wonderlijke kapel midden in het Meerdaalwoud is daar één van. Ze staat daar waar ooit aan een oude eik een miraculeus Mariabeeldje verscheen. Tot op vandaag is de kapel-in-het-groen een plek waar mensen graag komen. Het 17de eeuwse kerkmeubilair, de oude wandschilderingen en schilderijen laten een indruk achter bij iedere bezoeker.

Met een vloerafmeting van 10 bij 17 meter en een hoogte van bijna 15 meter is de Kapel van Steenbergen trouwens één van de grootste van Vlaanderen. Herita zorgt voor dit mooie gebouw, samen met de Vrienden van de kapel.

Contact

Openingsuren

Elke zondag geopend van 14u tot 17u en op maandag van 17u tot 18u.
Elke maandag is er het Rozenhoedje om 17u.

Bedevaarten en groepsbezoeken op afspraak.

Opgelet: er is geen sanitair voorzien op deze site

Geschiedenis van de kapel

Deze wonderlijke kapel staat midden in het Meerdaalwoud aan de rand van de Zoete Watervijvers. Wie het charmante monument nadert, krijgt zelfs de indruk dat hij voor een kerkje staat. Maar dit is wel degelijk een kapel. Met een vloerafmeting van 10 bij 17 meter en een hoogte van bijna 15 meter is de Kapel van Steenbergen een van de grootste van Vlaanderen.

De kapel dateert uit 1652 en werd bekostigd door Hendrik van Dongelberghe, heer van Steenbergen. Ze werd opgericht op de plaats waar kloosterlingen een Mariabeeldje in een uitgeholde steen terugvonden. Dat beeldje hingen ze aan een eik. Het zou mensen die aan ‘heete korze’ - een hevige koorts - leden op miraculeuze wijze genezen. Die koorts maakte in de moerassige streken nogal wat slachtoffers. Door de genezingen begonnen bedevaarders toe te stromen.

In 1715 werd de kapel grondig verbouwd. Binnen in de kapel vind je een aantal 17de-eeuwse altaren en schilderijen. Het dakgewelf is volledig afgewerkt met een stucwerkplafond. Toen in 1793 de Franse revolutionaire legers kerken, kloosters en kapellen vernielden, konden omwonenden de Onze-Lieve-Vrouwkapel redden. In 1980 werd de kapel opgenomen in de lijst van beschermde monumenten.

Met de hulp van de Vrienden van Onze-Lieve-Vrouw van Steenbergen werd ze vanaf 2002 prachtig gerestaureerd. Vandaag is de kapel opnieuw een wonderlijke, mooie plek waar bezoekers met plezier naartoe komen.

Wat valt er te beleven?