Kasteel d'Ursel

Kasteel d'Ursel
Kasteel d'Ursel
Kasteel d'Ursel
Kasteel d'Ursel
Kasteel d'Ursel
Kasteel d'Ursel
Kasteel d'Ursel

Het favoriete zomerverblijf van familie d'Ursel

Het kasteel van Hingene was eeuwenlang het buitenverblijf van de adellijke familie d’Ursel. In meer dan tweehonderd jaar veranderde het uiterlijk van het kasteel meerdere keren. Wat ooit begon als een bescheiden, rechthoeking gebouw, kreeg onderweg een barok uitzicht en eindigde classicistisch, telkens volgens de heersende mode. De tuin onderging dezelfde evolutie. Het opvallendste aan het pand was toen zijn okergele gevelkleur. Rond 1900 maakte die plaats voor een lichtgrijze cementafwerking, zo ziet het er nu nog steeds uit. Het kasteel is tot vandaag een mooi bewaard voorbeeld van leven in de achttiende eeuw.

In 1994 werd het gebouw, de tuinen en het parkdomein eigendom van de provincie Antwerpen. In 2000 werd het beschermd als landschap, samen met het park Den Notelaer. Dat werd door de derde hertog van d’Ursel aangelegd tussen 1792 en 1797 op de rechteroever van de Schelde.

Openingsuren

Individuele bezoekers kunnen in het kasteel terecht tijdens de vele activiteiten. Je kan ook een groepsbezoek onder leiding van een gids reserveren of langskomen met je klas.

Wat valt er te beleven?