Menu

Kasteel Ooidonk

Kasteel Ooidonk
Kasteel Ooidonk
Kasteel Ooidonk

Sierlijk kasteel in de kromming van de Leie

Op een steenworp van Gent, in een kromming van de Leie, ligt het sierlijke en statige Kasteel Ooidonk. Het omringende water en het prachtige park stralen een en al rust uit en verlenen het kasteel een harmonieus en vredig karakter. 

Uivormige toren en kenmerkende trapgevels

De middeleeuws versterkte burcht is een uniek voorbeeld van de Spaans-Vlaamse architectuur uit de Renaissance. Het kasteel werd in 1595 herbouwd en is op dit moment een van de mooiste kastelen in België. Met zijn kenmerkende trapgevels en uivormige torens hoeft deze Oost-Vlaamse parel niet onder te doen voor de imposante kastelen van de Loire. 

Juweel van de renaissance

Ondanks de renovatie- en restauratiewerkzaamheden van vorige eeuwen is Ooidonk altijd blijven blinken als juweel van de flamboyante renaissance-architectuur. Vandaag, 150 jaar na hun grootvader, bewonen de zesde graaf en gravin t’Kint de Roodenbeke en hun drie kinderen het kasteel. Dit historische erfgoed vormt de dagelijkse leefomgeving van het gezin. Met veel passie onderhouden zij het kasteel en het domein, net als graaf (Juan) t’Kint de Roodenbeke dat vóór hen deed. Het is hun betrachting dat iedereen - gasten en bezoekers - de herinnering overhoudt aan een prachtige plaats nog verfraaid door het water, zowel van de diepe slotgracht als van de zacht meanderende Leie. 

Openingsuren

Op aanvraag wordt er van 1 maart tot 15 oktober voor groepen van minimum 20 personen een begeleide tour van ongeveer 1 uur georganiseerd.

Van 1 april tot 15 september op zon- en feestdagen van 14u tot 17u zijn er begeleide tours van ongeveer 1 uur.

De tuinen zijn dinsdagmiddag vanaf 13u tot zondag van 09u30 tot 18u. Maandag- en dinsdagvoormiddag gesloten.

Tijdens de wintermaanden (nov-feb) is het park open van 10u tot 17u.

Wat valt er te beleven?

Remote video URL