Menu

Kasteel van Horst

Kasteel van Horst
Kasteel van Horst
Kasteel van Horst
Kasteel van Horst
Kasteel van Horst
Kasteel van Horst

Ridderlijk feestkasteel in het Hageland

Horst? Da’s een écht ridderlijk feestkasteel, verscholen tussen groene Hagelandse heuvels! Het kasteel staat er nog bij zoals de laatste adellijke bewoners het in de 17de eeuw achterlieten. Omwille van de veiligheid is het monument voor onbepaalde tijd gesloten, maar je kan uiteraard komen genieten van het prachtige natuurdomein rondom het kasteel. Ook brasserie het Wagenhuis blijft geopend!

De bossen achter het Kasteel van Horst waren tot het einde van de 18de eeuw in gebruik als viskweekvijvers. Die vijvers werden drooggelegd en evolueerden ondertussen naar mooie oude eikenbossen. Op hun oude dijken werden dreven aangelegd. 

Openingsuren

Tijdelijk gesloten omwille van restauraties. Het park en de brasserie zijn wel toegankelijk.

Wat valt er te beleven?

Kasteel van Horst

Kalender 2019

28 april: Erfgoeddag “Hoe maak je het?”

Doorlopende activiteiten tussen 11u en 17u 

Tijdens een wandeling rond het kasteel ontmoet je historische personages die je alles vertellen over de ambachtslui die op het domein werkzaam waren en zijn. Kinderen kunnen terecht in het Huis van het Horstgenootschap om mee te bouwen aan een heus kasteel. In het huis van het Horstgenootschap kan je beeldmateriaal zien over de huidige stand van zaken in het kasteel.

26 mei: De Ridderslag

Workshop om 14u30

Om een goede ridder te worden moet je een aantal proeven doorstaan. Je leert er over goede manieren, zwaardvechten, dansen… en als je hierin slaagt, krijg je een heus diploma!

Kasteel van Horst

30 juni: Het Hof van Plaisantie

Themawandeling om 14u30

Als het in de stad tijdens de zomermaanden te druk en te heet werd, verkaste het adellijk gezelschap zich naar hun kasteel op de buiten. Daar doodde men de tijd met flaneren, jagen, feesten en dansen. Ook in Horst!

28 juli: Het Historisch Landschap

Themawandeling om 14u30

In het hartje van het groene Hageland, waar honderden jaren geleden enkel bossen en moerassen waren, heeft de mens ingegrepen en de natuur naar zijn hand gezet. Met het schilderachtige kasteel van Horst op de achtergrond wandel je rond de vijvers en kom je meer te weten over savoirs, jachtpaden, vijvers vol vis, beken en molens.

Horst schilderij

25 augustus: Historische Dansen

Workshop om 14u30

Dansen was een sociale bezigheid. Zowel de adel als het gewone volk danste. Op originele muziek van toen leer je de gavotte, allemande, menuet en gaillarde dansen. Na deze workshop hebben dansen uit de 17de eeuw geen geheimen meer voor jou!

8 september: Open Monumentendag

Doorlopende activiteiten tussen 11u en 17u

29 september: De Natuur Rondom het Kasteel in de Herfst

Themawandeling om 14u30

Onder deskundige leiding ontdek je de natuurpracht eigen aan de herfst, met in de hoofdrol de zwammen en paddenstoelen.

Alle rondleidingen en workshops zijn geschikt voor families. Inschrijven op voorhand is niet nodig. Vrije bijdrage.

Het Horstgenootschap

Het Kasteel van Horst is tijdelijk gesloten omwille van de restauratie die op til is. Een groep gidsen en vrijwilligers hebben hun krachten gebundeld in het Horstgenootschap, om samen met Herita de site van het kasteel ondertussen levendig te houden.

Met thematische wandelingen, Erfgoeddag en Open Monumentendag, lezingen en workshops heten we iedereen die geïnteresseerd is in het kasteel en zijn omgeving hartelijk welkom op de site en in het Huis van het Horstgenootschap.

Naast toeristische informatie over de streek en het kasteel kan je ook wandel- en fietskaarten en streekproducten verkrijgen in het Huis van het Horstgenootschap. Op zondagnamiddag geeft ook een poortwachter je graag bijkomende informatie.

Openingsuren

  • Elke zondag van 13u tot 17u.  In de maanden juli en augustus ook op donderdag, vrijdag en zaterdag van 13u tot 17u.
  • 28 april tot en met 29 september 2019