Menu

Kolonie 5-7

KL
KL
KL
KL

Koloniën van Weldadigheid, experiment van sociale tewerkstelling

Een grootschalige maatschappelijk experiment van sociale tewerkstelling in de Lage Landen met internationale invloed. Een unieke geschiedenis van landloperij en armoedebestrijding. Dat was Wortel- en Merksplas-Kolonie, ofwel Kolonie 5-7.

In totaal gaat het om zo’n 1000 ha landschap dat mensen kan verwonderen met een heel krachtig en ongewoon verhaal. Een verhaal van landbouwkoloniën waar tussen 1822 en 1993 duizenden dakloze mensen opvang en werk kregen. Het ooit woeste heidelandschap werd in een keurslijf gedwongen via een planmatige aanleg. Het bijzondere landschap dat je er vandaag aantreft, is een geordend en geometrische structuur, gevormd door monumentale dreven en een afwisseling van bossen, heide, vennen, landbouwgronden en indrukwekkende gebouwen. Het landschap weerspiegelt nog steeds de ideeën van de oprichters van de Koloniën van Weldadigheid. De kaarsrechte dreven moesten de landlopers tucht en orde bijbrengen. De Koloniën vormden een aparte afgesloten wereld waarin de landlopers woonden, leefden en werkten.

Openingsuren

Het bezoekerscentrum is alle dagen geopend.

maandag tot en met zaterdag: 11u30 tot 22u00
zondag:  9u00 tot 22u00

KL

Ontspannen en bewegen in Kolonie 5-7

Vandaag is Kolonie 5-7 bovenal een plek die uitnodigt om te komen ontspannen, te genieten of te bewegen in een prachtig landschappelijk kader.

  • Start je bezoek in het Bezoekerscentrum Kolonie 5-7. Het interactieve Bezoekerscentrum Kolonie 5-7 vertelt alles over de geschiedenis van de landlopers.
  • Wandel op eigen tempo doorheen deze voormalige varkensstal van de Grote Hoeve in Merksplas en duik zo diep als je zelf wil in de verhalen.
  • Bekijk de geanimeerde film over het ontstaan van de zeven Koloniën van Weldadigheid. Leef je in, in de persoonlijke verhalen van de landlopers die ooit in Wortel- en Merksplas-Kolonie verbleven of vlieg virtueel over Kolonie 5-7! Ontdek welke dieren en planten zich in Kolonie 5-7 thuis voelen.
  • Duik vervolgens het landschap in, met één van de vele wandel- of fietsroutes of gebruik de knotsgekke wandelapp Vossenstreken om er op uit te trekken met je (klein)kind(eren). In elk seizoen is een bezoek aan Kolonie 5-7 de moeite waard.