Menu

Kunsthal Gent

Kunsthal Caermersklooster
Kunsthal Caermersklooster
Kunsthal Caermersklooster
Kunsthal Caermersklooster

Van klooster naar tentoonstellingsruimte in Gent

De eerste 'caermers' vestigden zich in 1287 in de Lange Steenstraat in een bestaande woning. Het huidige 'Oud Huis' is daarvan een overblijfsel. Eind 15e eeuw lieten de paters een Calvarieberg op de muur schilderen: een gekruisigde Christus met een treurende Maria en een karmeliet. In de 19e eeuw schilderde men er zuilen en portretmedaillons overheen.

In de 14e eeuw begonnen de paters met de bouw van een kerk met één beuk. Van die kerk zijn nog enkele elementen bewaard: achter het houten plafond zit nog de originele dakkap. De paters breidden de kerk uit met een zevenhoekig koor met spitsboognissen en een zuidbeuk. Er kwam een beuk met kapellen die betaald werden door rijke families. Hun wapenschilden zijn nog zichtbaar.

In 1881 kocht de Stad Gent de kerk en gebruikte ze als archeologisch museum, museum voor volkskunde en bergplaats voor operadecors. Na de aankoop van de rest van het kloostercomplex door de Provincie ruilde de Stad in 1981 de kerk voor de tweede pandhof en de sacristie. Nu is Kunsthal Gent gevestigd in het voormalig Caermersklooster.

Kunsthal Gent

In het weekend is Kunsthal Gent een tentoonstellingsruimte die gratis te bezoeken is. Op werkdagen is het een werkplek voor kunstenaars en artistieke organisaties, maar vinden er ook publieke activiteiten plaats: van lezingen en workshops tot screenings en performances. In Kunsthal Gent ontmoeten verschillende artistieke spelers en disciplines in de kunsten elkaar. Opkomende, gevestigde, lokale en internationale namen zijn er te gast: zij presenteren er hun werk in tentoonstellingen of ontwikkelen er hun artistieke praktijk.

Openingsuren

Elke zaterdag en zondag van 11u tot 18u (gratis toegang). Op werkdagen op afspraak en tijdens events.

Wat valt er te beleven?