Menu

Museum Het Zotte Kunstkabinet

Treed binnen in het geboortehuis van Pieter Bruegels mentor

Het museum is opgesteld in het historisch pand ’t Vliegend Peert. Dit is het geboortehuis van Mayken Verhulst, schoonmoeder en mentor van Pieter Bruegel. Heel de zestiende eeuw was het gebouw bewoond door kunstenaars. De Renaissance beeldhouwwerken op de balken in de achterkamer zijn het werk van Hans Vredeman de Vries (1527 - 1609).  Deze beeldhouwer en ontwerper was een huisvriend van Pieter Bruegel en diens schoonfamilie Verhulst in Mechelen.

Het museum toont originele werken uit de zestiende eeuw van schilders die werkten in de sfeer van Jeroen Bosch en Pieter Bruegel. Deze schilderijen hebben een duidelijke satirisch moraliserende ondertoon. In de zestiende eeuw werden ze ‘sotte conterfytsels’ of ‘drolleriën’ genoemd. In het museum kom je te weten dat deze zotte schilders geenszins marginalen waren. Integendeel: het waren geschoolde intellectuelen met connecties in de Rederijkerskamers. 

Je ontmoet in dit museum veel rare mensen en monstertjes. Het interieur bevat zeldzame elementen zoals de gotische schouw uit de periode van Bruegel en unieke balksleutels met gesculpteerde saterkoppen.

De museumcollectie bevat onder meer werk van atelier Jheronymus Bosch, Pieter Brueghel, Jan Massys, Otto Venius en één van de oudste pornografische schilderijen uit de kunstgeschiedenis van de hand van Hans Baldung Grien, een leerling van Dürer. Uit de boedelbeschrijving van het pand anno 1567 vernemen we dat er in de 'Renaissance-pronkkamer' achteraan een heus klavecimbel stond. Dit was en zeer exclusief instrument in  de zestiende eeuw. Opmerkelijk is ook het paneel De Hoofdzonden uit 1560 van Jan Verbeeck. Aan de bijhorende biechtstoel kunnen de bezoekers hun zonden en ondeugden belijden. 

Contact

Openingsuren

Individueel bezoek:

  • woensdag en zaterdag van 13.30u tot 17u

Groepsbezoeken:

  • elke dag na reservatie via mail