Menu

Museum Torhouts Aardewerk

Museum Torhouts Aardewerk
Museum Torhouts Aardewerk
Museum Torhouts Aardewerk

Versierd aardewerk sinds de achttiende eeuw in Kasteel Ravenhof

Het Museum Torhouts Aardewerk, gevestigd in Kasteel Ravenhof, herbergt een indrukwekkende verzameling meerkleurig versierd kunstaardewerk.

In Torhout zijn er sinds de 18de eeuw kunstpottenbakkers aan het werk. Zij legden er de basis voor een sieraardewerkproductie die later zowat in heel Vlaanderen werd overgenomen en gekopieerd.

Aanvankelijk bestond de versiering voornamelijk uit oplegwerk. Deze volkskunst evolueerde en bereikte haar hoogtepunt in de art-nouveauperiode.

Het Torhouts en het Vlaams aardewerk verwierf daarmee een eigen Vlaamse identiteit en erkenning en verspreidde zich niet alleen over het continent, maar helemaal tot in Groot-Brittanië en zelfs Noord-Amerika. 

Openingsuren

De openingsuren variëren per seizoen. Check hier de meest actuele. 

Unieke dubbeltentoonstelling

Vanaf 12 december pakken Kasteel Ravenhof (Museum Torhouts Aardewerk) en Eperon d’Or (Izegem) uit met de tijdelijke tentoonstelling ViceVersa.

Het opzet is op meerdere vlakken uniek. ViceVersa is namelijk een dubbeltentoonstelling. Eperon d’Or leent schoenen van de voormalige Torhoutse schoenfabriek Couppé uit voor een tentoonstelling in Kasteel Ravenhof. Het Museum van Torhouts Aardewerk (MTA) leent op zijn beurt een selectie Izegemse aardewerktegels uit voor een tentoonstelling in Eperon d’Or. Naast de objecten zelf, wisselen beide musea uiteraard ook de nodige expertise uit.

Algemene info

De dubbeltentoonstelling in Izegem en Torhout loopt van zaterdag 12 december tot en met zondag 25 april 2021 (Erfgoeddag).