Menu

Museumkerk Sint-Pieter Oud-Rekem

Museumkerk Oud-Rekem

Barokke museumkerk Sint-Pieter van Oud-Rekem

De barokke Sint-Pieterskerk is het opvallendste gebouw aan de groenplaats in Oud-Rekem. In 1704 sloot graaf Ferdinand d’Aspremont-Lynden van Reckheim een akkoord met de bisschop van Luik, waarin vermeld werd dat hij de parochiekerk, die op het kasteeldomein stond, mocht afbreken op voorwaarde dat hij op een andere plaats een nieuwe zou bouwen.

De graaf hield zich evenwel niet aan zijn belofte. Zodra het koor en een gedeelte van het schip klaar waren, liet hij de werken stilleggen wegens geldgebrek. De eigenlijke reden was een oude vete tussen de geestelijke overheid en de grafelijke familie.

Zo bleef de kerk onafgewerkt tot in 1722. Gravin Antonia, een zus van graaf Ferdinand, besloot toen om financieel tussen te komen, zodat de bouwwerkzaamheden terug aangevat konden worden. Helaas brak er in 1755 brand uit in het kleine stadje Reckheim en samen met 21 huizen brandde de kerk gedeeltelijk af. Na de moeizame start van 1704 bleef de kerk opnieuw als ruïne liggen tot ze in 1774 eindelijk terug in gebruik genomen werd. 

Een aantal jaren later werd de kerk te klein. In 1956 bouwde men daarom een grotere, ditmaal in het Kleinveld. Na gedurende twee eeuwen het middelpunt te zijn geweest van het Rekemse parochiale leven, werd de oude parochiekerk Sint-Pieter herbestemd als museum. Dit prachtige gebouw is nog steeds in zijn volle glorie te bewonderen. Ga er vrijblijvend binnen, elke namiddag op weekdagen en van de Paas- tot herfstvakantie op zaterdag- en zondagnamiddag.

Openingsuren

Elke namiddag op weekdagen en van de Paas- tot herfstvakantie op zaterdag- en zondagnamiddag.

Wat valt er te beleven