Mu.Zee

Mu.Zee
Mu.Zee

Mu.Zee: van warenhuis 'de Coo' tot modernistisch museum

In de koningin der badsteden ligt, wat verscholen in de Romestraat, hét kunstmuseum aan de zee, kortweg Mu.ZEE. Dit indrukwekkende modernistische gebouw werd in 1947 ontworpen door architect Gaston Eysselinck (+1953) en deed jarenlang dienst als warenhuis. Door de Oostendenaars werd het kortweg ‘de Coo’ genoemd.

Enkele jaren na het faillissement van ‘de Coo’ in 1981 kocht het provinciebestuur van West-Vlaanderen het gebouw. In 1986 vond het Provinciaal Museum voor Moderne Kunst (PMMK) hier zijn onderkomen. Een belangrijke uitbreiding vond plaats in 2008: de komst van de collectie van het Oostendse Museum voor Schone Kunsten. Mu.ZEE was geboren! 

Openingsuren

Mu.ZEE is vanaf 18 januari tijdelijk gesloten tot 1 juni 2021.

Tijdelijke sluiting tot 1 juni 2021

Mu.ZEE sluit de deuren op maandag 18 januari 2021 om opnieuw open te gaan op 1 juni 2021.

Mu.ZEE wil terug naar de basis met een hernieuwde focus op haar kerntaak en missie: het tonen van kunst uit België tussen 1880 en nu – kunst die momenteel trouwens internationaal erg in trek is wanneer men onze recente bruiklenen richting Nice, London, Berlijn en Parijs bekijkt. We zetten dus onze eigen collectie opnieuw in de kijker in een uitgepuurd gebouw. Mu.ZEE wil hiervoor een nieuw, inspirerend verhaal brengen dat de basis moet vormen van een vernieuwde identiteit.

Dit betekent concreet dat de eerste en tweede verdieping van het hoofdgebouw zoveel mogelijk in hun oorspronkelijke brute schoonheid zullen worden hersteld, de collectie centraal komt te staan in een radicaal nieuwe scenografie, en het merk Mu.ZEE opnieuw een duidelijke plaats zal krijgen in het culturele landschap, zowel lokaal, nationaal als internationaal.

Wat valt er te beleven?