Menu

Openluchtmuseum Bokrijk

Openluchtmuseum Bokrijk
Openluchtmuseum Bokrijk
Openluchtmuseum Bokrijk
Openluchtmuseum Bokrijk

Een uniek museumbezoek in openlucht

Bokrijk is een park van 550 hectare met het Openluchtmuseum als kloppend hart, aangevuld met een Arboretum, grote Openluchtspeeltuin en Fietsen door het Water.

Het Openluchtmuseum is een bijzondere verzameling van 124 historische gebouwen afkomstig uit verschillende Vlaamse regio’s en tijdsperiodes. Dankzij deze indrukwekkende collectie monumenten is het Openluchtmuseum sinds 1996 beschermd. Sinds 2017 loopt in het museum de grootschalige restauratiecampagne ‘120 tegen 2021’, waarbij 120 gebouwen over een periode van 5 jaar duurzaam gerestaureerd worden. Bezoekers kunnen de vorderingen van dichtbij volgen: zo heeft elke restauratiesite in uitvoering een lage werfafsluiting. Daarop staat onder andere informatie over de historiek van de huizen, hun typische kenmerken, de bouwtechnieken en een tijdlijn met de geplande werkzaamheden. Dakrestauraties en vakwerktechnieken zoals lemen en vitsen worden, naargelang de beschikbare ruimte en mogelijkheden, op de sites in de praktijk getoond.

Hieraan gekoppeld maakt Bokrijk van de gelegenheid gebruik om de banden met de gemeente van herkomst aan te halen. De geschiedenis van het patrimonium is niet alleen te vertellen aan de hand van de materialen waarmee het wordt opgebouwd. Ook het collectieve geheugen en de herinneringen die mensen aan een bepaalde plek hebben, vormen mee het verhaal van dit erfgoed. Elk gebouw draagt een veelheid aan verhalen met zich mee. Het doel van de communitywerking is om vanuit Bokrijk een duurzame relatie aan te gaan met de verschillende erfgoedgemeenschappen. Onder erfgoedgemeenschap valt iedereen die zich op één of andere manier betrokken voelt bij en een bijzondere waarde hecht aan een bepaald historisch gebouw of monument in het Openluchtmuseum.

Nog tot en met 30 september 2020 geldt er in het museum een beperktere programmatie. Bezoekers ontdekken hier voor de allerlaatste keer de succesvolle expo 'De wereld van Bruegel'. Een unieke, interactieve tentoonstelling die de link tussen de bekende Vlaamse schilder Pieter Bruegel de Oude en Bokrijk onthult. Dankzij het inspirerend Bruegelparcours en de bijbehorende Bruegelgame wanen bezoekers zich in een schilderij en ontdekken ze op verrassende wijze hoe actueel zijn werk nu nog steeds is. Want Bruegel en Bokrijk, dat ligt meer voor de hand dan je zou denken. Plezier gegarandeerd voor groot en klein!

Kortom: Bokrijk staat garant voor een uniek museumbezoek.

Openingsuren

Openingsuren (2020 aangepast ivm Covid-19):

Tot en met 30 september is het openluchtmuseum elke dag geopend van 10 u. tot 18 u. De grote Openluchtspeeltuin is elke dag open van 9 u. tot 19 u.

Wat valt er te beleven?