Menu

Reflectieruimte Vinkt 1940

Belevingscentrum Vinkt 1940
Belevingscentrum Vinkt 1940
Belevingscentrum Vinkt 1940

Het dramatische verhaal van Vinkt en Meigem in 1940

De Reflectieruimte Vinkt mei 1940 vertelt het verhaal van de dramatische gebeurtenissen in Vinkt en Meigem op het einde van de 18-daagse Veldtocht in mei 1940. Op enkele dagen tijd kwamen tijdens de opmars van het Duitse leger 140 burgers om het leven. Onder hen werden 86 mensen geëxecuteerd, 27 burgers stierven in de kerk van Meigem.

Een video-installatie brengt de bezoeker midden in de gebeurtenissen van mei 1940. De projectie op drie wanden werd opgevat als een documentaire met reflectieve waarde. Daarnaast kan je informatie vinden via tentoonstellingskasten en in de interactieve databank. Daar komen alle cruciale gebeurtenissen, plaatsen en persoonlijke verhalen samen. Ga zelf op zoek naar aanleidingen, oorzaken of verklaringen.

Het verhaal

Het oprukkende Duitse leger stuit op een onverwacht harde weerstand van de regimenten Ardense Jagers. Onder de Duitse soldaten verspreidt zich het gerucht dat burgers op hen geschoten hebben. Willekeurige en niemand ontziende wraakacties volgen snel. De Reflectieruimte werpt een licht op de complexe motieven, gevoelens, beleving en herinnering van alle betrokkenen.

Openingsuren

dinsdag tot zondag van 10u tot 17u