Reflectieruimte Vinkt 1940

Het dramatische verhaal van Vinkt en Meigem in 1940

De Reflectieruimte Vinkt mei 1940 vertelt het verhaal van de dramatische gebeurtenissen in Vinkt en Meigem op het einde van de 18-daagse Veldtocht in mei 1940. Op enkele dagen tijd kwamen tijdens de opmars van het Duitse leger 140 burgers om het leven. Onder hen werden 86 mensen geëxecuteerd, 27 burgers stierven in de kerk van Meigem.

Een video-installatie brengt de bezoeker midden in de gebeurtenissen van mei 1940. De projectie op drie wanden werd opgevat als een documentaire met reflectieve waarde. Daarnaast kan je informatie vinden via tentoonstellingskasten en in de interactieve databank. Daar komen alle cruciale gebeurtenissen, plaatsen en persoonlijke verhalen samen. Ga zelf op zoek naar aanleidingen, oorzaken of verklaringen.

Het verhaal

Het oprukkende Duitse leger stuit op een onverwacht harde weerstand van de regimenten Ardense Jagers. Onder de Duitse soldaten verspreidt zich het gerucht dat burgers op hen geschoten hebben. Willekeurige en niemand ontziende wraakacties volgen snel. De Reflectieruimte werpt een licht op de complexe motieven, gevoelens, beleving en herinnering van alle betrokkenen.

Fietslus: fiets terug naar mei '40

Een fietslus van het fietsknooppuntennetwerk brengt u langs enkele belangrijke plaatsen en gebeurtenissen van de slag aan de Leie: Vinkt, Kruiswege, de Sint-​Niklaaskerk te Meigem en het Kongoplein in Deinze. Op elke plek vind je een bord met meer informatie over wat hier gebeurde bij het begin van de Tweede Wereldoorlog. 

Alle informatie over de fiets-​ en wandelroute vind je terug in de Reflectieruimte.

Klinknagelwandeling: de gruwel op de voet gevolgd

Ervaar eerst de reflectieruimte en volg daarna het parcours, uitgezet met koperkleurige nagels in het voetpad. Op de plaatsen met specifieke uitleg ligt een tegel met een typisch symbool. Wandel langs executieplekken, het Martelarenplein, de Sint-​Bartolomeuskerk, het kerkhof met het dodenmonument, de muur der getuigenissen en verwijzingen naar de eerste oorlogsgraven.