Menu

Roger Raveel Museum

Roger Raveel Museum
Roger Raveel Museum
Roger Raveel Museum
Roger Raveel Museum

Het oeuvre van schilder en graficus Roger Raveel

Roger Raveel (1921-​2013), de beroemdste zoon van Machelen, heeft ondanks zijn internationale erkenning nooit zijn geboortedorp verlaten. Als blijk van waardering voor zijn artistieke loopbaan kreeg hij er in 1999 een eigen museum. De befaamde architect Stéphane Beel ontwierp, in nauw overleg met Raveel, een strak, wit, hedendaags gebouw, dat zich perfect nestelt in de pittoreske Machelse dorpskern. 

Het bouwwerk integreert zich op een bevreemdende en vervreemdende manier in het dorp. Het stoot het dorp niet af. Integendeel, het vindt er zijn plaats en benadrukt de werkelijkheid ervan. Onopvallend opvallend, open en dicht, helder en ondoorgrondelijk neemt het de kavels in zich op als in een leesbaar labyrint van ruimtes. Kenners noemen het één van de boeiendste en meest poëtische werken van de architect.

Het RRM heeft als missie een zo ruim mogelijke uitstraling te geven aan het oeuvre van Raveel en de kunstenaar zijn rechtmatige plaats te geven binnen de ontwikkeling van de naoorlogse schilderkunst. De museumcollectie omvat meer dan 300 schilderijen en 500 tekeningen.  

Openingsuren

  • Open woensdag tot en met zondag van 11u tot 17u
  • Gesloten op maandag en dinsdag
  • Gesloten tussen 24 december en 1 januari

Wat valt er te beleven?