Voormalig Augustijnenklooster met een bijzondere geschiedenis

Het stadhuis van Bree was oorspronkelijk een Augustijnenklooster, gebouwd in 1657. In 1718 werd het gebouw voltooid en werd de kapel ingewijd. Later, in 1796 werd het gebouw geconfisqueerd door de Fransen en verloor het zijn functie als klooster. Vervolgens transformeerde het klooster nog tot gemeenteschool, conciĆ«rgewoning en gendarmerie. In 1884 werd het een Bischoppellijk College. 

In 1992 nam het stadsbestuur het Sint-Michielscollege over. Na restauratie- en herinrichtingswerken werd het gebouw herbestemd als stadhuis. De restauratie was gedurfd: er werd besloten om het gebouw opnieuw te herleiden tot zijn essentie, het Augustijnenklooster. Alle bijgebouwen die tot het college behoorden, werden afgebroken. Tijdens de restauratie kwamen oude muurschilderingen uit de 18de-eeuw aan het licht. Ze zijn op dit moment in hun oorspronkelijke staat te bewonderen.

Slideshow over de geschiedenis

Aan de ingang van het stadhuis kan de bezoeker via een slideshow kennismaken met de bijzondere geschiedenis van het stadhuis.

Gegidste rondleiding

Reserveer een rondleiding met een gids en geniet wanneer het voor jou uitkomt van de verhalen van het stadhuis van Bree. Meer informatie daarover vind je hier