Menu

Tramsite Schepdaal

Tramsite Schepdaal
Tramsite Schepdaal
Tramsite Schepdaal
Tramsite Schepdaal

De enige integraal bewaarde buurtspoorwegstelplaats

We hebben er nog één in België: een site die integraal bewaard bleef als buurtspoorwegstelplaats. Op deze plek vonden trams onderdak en werden ze hersteld, was het trampersoneel thuis en stapten reizigers op. Schepdaal lag op de drukke lijn voor personen- én goederenvervoer tussen Brussel en Ninove, die ook het Pajottenland bereikbaar maakte. De historisch erg waardevolle trams – met zelfs een koninklijk rijtuig! – staan hier weer veilig. 

De eerste gebouwen in Schepdaal dateren van 1888, ten tijde van koning Leopold II. De stelplaats paste volledig in de strategie van Belgische Buurtspoorwegen (NMVB) om de regio’s die door de treinen niet werden bereikt, bereikbaar te maken. Schepdaal lag op de 23 kilometer lange tramlijn die Brussel met Ninove verbond.

Via de tramlijn konden zowel personen als goederen vervoerd worden en dat was een groot succes. Van 1910 tot 1929 werd de lijn beetje bij beetje geëlektrificeerd. De concurrentie met het autoverkeer groeide en de trams werden vervangen door bussen. De stelplaats raakte in onbruik en werd in 1962 ingericht als trammuseum.

Een unieke collectie rijtuigen

In 1993 werd de tramsite van Schepdaal officieel beschermd, samen met haar unieke collectie tramrijtuigen. Schepdaal kan trots zijn op haar collectie: uit elke belangrijke periode van de geschiedenis van de buurtspoorwegen zijn een aantal rijtuigen bewaard. De collectie omvat een  platte goederenwagon uit  1886, een stoomlocomotief uit 1906 en een open zomerrijtuig uit 1912. Het unieke koninklijke tramrijtuig van Leopold II dateert uit 1896. Eind jaren negentig ging het museum dicht en begonnen de restauratiewerken. Vandaag kan je de tramsite opnieuw op regelmatige basis bezoeken. Ondertussen wordt de site nog steeds verder gerestaureerd en opgewaardeerd.

Coronamaatregelen op Tramsite Schepdaal

Het is verplicht om jouw bezoek te reserveren via mail of telefonisch 02 569 16 14 / 0479 06 67 80

Openingsuren

 

  • 1 april tot 31 oktober:  woensdagnamiddag 14u – 18u-​ en zondag 10u-​18u (laatste toegang om 17u)
  • 1 november tot 31 maart: Elke tweede zondag van de maand open, van 10u-​16u (laatste toegang om 15u)

Het is verplicht om jouw bezoek te reserveren via mail of telefonisch 02 569 16 14 / 0479 06 67 80

Andere data op aanvraag via info@tramsiteschepdaal.be, minstens één week vooraf - Aansluitend ontvang je een voorstel voor een bezoek op woensdagnamiddag-​​ of zondag in functie van het aantal aanwezigen.

Wat valt er te beleven?

Kalender

Zondag 4 april - De Paastram 10u-18u

De Paashaas is al zijn paaseitjes kwijt! Kom jij mee zoeken? 

Zaterdag 24 april -  Sporen in het donker! 19u-23u

Reis mee van het dampende stoomtijdperk naar de elektrische gloeipeertjes op de eerste lijn van de "Boerentram" in Brabant. Ontdek de trams en de reizigers die in het donker naar hun bestemming spoorden, geniet van de feeërieke verlichting, bewonder het rode fluweel van het Koninklijk Rijtuig en dompel je onder in lang vervlogen tijden! 
Op zondag 25 april krijg je gratis een audiogids.. Reserveer uw bezoek op info@tramsiteschepdaal.be.

Zondag 25 april Erfgoeddag 10u-18u

Gratis bezoek met audiogids.  Reserveer uw bezoek op info@tramsiteschepdaal.be.