Menu

Transfo Zwevegem

Transfo
Transfo Zwevegem
Transfo Zwevegem
Transfo Zwevegem
Transfo Zwevegem

Oude energiecentrale met actieve herbestemming

Langs het kanaal Bossuit-Kortrijk ligt de voormalige elektriciteitscentrale van Zwevegem. Deze monumentale industriële erfgoedsite met een oppervlakte van 9 ha is beschermd als monument en werd recent ook erkend als Open Erfgoed. 

De centrale werd opgericht in 1911 door de Société d'electricité de l'Ouest de la Belgique om stroom te leveren en te verdelen voor de openbare verlichting van Zwevegem en haar kantoren, scholen, rusthuizen en kerken. Na de Eerste Wereldoorlog breidde de site sterk uit. De productie werd stopgezet in 2001. Kort daarna werd een hersbestemmingsplan opgemaakt.  Daarbij werd het grootste respect getoond voor het behouden van de unieke atmosfeer van de indrukwekkende industriële locatie. In het infopunt verneem je meer over het erfgoedverhaal, het herbestemmingsproject en over de bezienswaardigheden in de omgeving.

De site dateert van 1911, ooit werd hier op grote schaal steenkool getransformeerd in elektriciteit en stoom. De machinezaal bezit een unieke collectie turbines en generatoren. In 2004 verwierf de gemeente Zwevegem de site en samen met de provincie West-Vlaanderen en de Intercommunale Leiedal werd een masterplan opgemaakt voor de  herbestemming van dit waardevol erfgoed. Het enegieverhaal zit in het DNA van deze site. Transfo maakt de overgang van verleden naar toekomst en wordt uitgebouwd tot een toonaangevend kennis-en belevingscentrum. De transformatie verloopt volgens het ABCDE-concept: avontuur, business, cultuur, duurzame energie en educatie.

Openingsuren

Het Infopunt in het voormalig mechaniekersgebouw is elke dag vrij toegankelijk van 10u tot 18u.
 

Wat valt er te beleven?