Menu

Westfront Nieuwpoort

Gedenkteken aan de Eerste Wereldoorlog in het weidse landschap van Nieuwpoort

Wat heeft Nieuwpoort gemeen met Namen, Brussel, Antwerpen, Gent, Kortrijk en Brugge? 
Overal staat een ruiterstandbeeld van Albert I, de Koning-Soldaat. 
De rij bronzen ruiters markeert de loop van de Duitse invasie van België in 1914, die voor Nieuwpoort tot stilstand werd gebracht. Dat lukte door het slim dirigeren van sluizen en door de kracht van het zeewater.

Nieuwpoort was de eerste stad aan de kust . Honderd jaar later is het Koning Albert I-gedenkteken een serene plek in een weids landschap, met water aan alle kanten. De uitgelezen plaats om het verhaal van de onderwaterzetting te vertellen. Dat gebeurt in een hypermodern bezoekerscentrum pal onder het 2500m² grote terras van het monument, met een polyvalente binnencirkel en 3 tentoonstellingsvleugels. het geheel krijgt, heel toepasselijk, de naam 'Westfront Nieuwpoort'.

Openingsuren

Dagelijks geopend van 10u tot 17u. Laatste tickets worden verkocht om 16u.

Elke zondag van de maanden juli en augustus organiseert het bezoekerscentrum Westfront een geleid bezoek met gratis gids om 10.30u.

Wat valt er te beleven?

Panoramisch kunstwerk

Meteen na de oorlog schilderde de Belgische frontkunstenaar Alfred Bastien een monumentaal panorama van de IJzerslag in oktober 1914. Op een doek van 115 meter lang en 14 meter breed beeldde hij het hele front af, van de IJzermonding in Nieuwpoort tot het brandende Ieper en terug. In Westfront Nieuwpoort wordt dat doek digitaal getoond op een al even indrukwekkend scherm, in slowmotion en met deskundige toelichting.