Menu

#Monumentverhalen

Strokerij Van Damme

Eva Lampaert (28) over Stokerij Van Damme

Wij zijn de enige warme landbouwstokerij van de Benelux. We werken met een gesloten kring, van graan tot borrel zeg maar. We telen het graan zelf en het eiwitrijke restafval, de spoeling, voeren we aan onze koeien. Met hun melk bereiden we onder andere het deeg voor onze pannenkoeken.

“Deze winter ga ik voor het eerst zelf jenever stoken”

Mijn ouders namen de historische vierkantshoeve met stokerij in 1987 over van mijn vaders tante en nonkel. Hier wordt al sinds 1862 jenever gestookt. De hoeve en de stookinstallatie zijn beschermd erfgoed. We doen het nog steeds volgens die aloude ambachtelijke methode. Zelfs onze stoommachine draait nog op kolen. Onze Balegemse, klare jenever van 41°, draagt het kwaliteitslabel van O’de Flander. Ik drink het graag. Niet dagelijks, maar wel met volle goesting.

Vijf jaar geleden stapte ik fulltime mee in het bedrijf. Ook mijn zussen Sofie (30) en Ilse (27) werken mee. We volgen nu een stookcursus. Deze winter ga ik  voor het eerst zelf jenever stoken.  Elke namiddag komen gasten langs voor een koffie met vers gebak. In de voormiddag werk ik op de boerderij. Ik hou enorm van die combinatie.