Menu

#Monumentverhalen: Arnaud Deleu (23) is groenarbeider in de Duinenabdij

Arnaud Deleu

“Opletten dat ik de site niet beschadig”

“Sinds één jaar werk ik op de site van de Duinenabdij in Koksijde. Ook het bos erachter valt onder mijn beheer. Ik doe het heel graag: gras maaien, onkruid verwijderen tussen de stenen, takken afzagen… Hier is elke dag voldoende werk. Ik hou enorm van dat contact met de natuur.

Op de site heb ik nog geen archeologische vondsten gedaan. Het is wel zo dat ik goed moet opletten niets te beschadigen. Het plukken van wat onkruid kan er al voor zorgen dat een stuk fundering los komt. Dat doe ik dan ook heel voorzichtig.

We werken niet met sproeistoffen. Alles gebeurt met de hand of met de gasbrander.

De mensen van de Duinenabdij appreciëren wat ik doe. Dat doet deugd.

Abdijmuseum Ten Duinen

Vorige zomer hadden we in het bos last van de gewone berenklauw. Dat heb ik toen bij een temperatuur van 30°C en in de volle zon staan maaien. De dag nadien stond ik vol brandwonden tot de tweede graad. Ik heb mijn lesje wel geleerd (lacht). Voortaan draag ik altijd beschermende kledij.

De 3D-ervaring in het museum heb ik nog niet gedaan. Het moet wel fijn zijn even rond te dwalen in de abdij zoals die er vroeger uitzag. Wist je trouwens dat de Duinenabdij veel groter was dan wat je hier op de site ziet? Als zesdeklasser in de lagere school trokken we ooit de duinen in naast de Zuid-Abdijmolen. Na amper wat zand weg te graven, vonden we al allerlei kleine zaken. Misschien vindt daar ooit wel nog een opgraving plaats?

Lees ook deze #Monumentverhalen