Menu

#Monumentverhalen: Mathias Schelfhout (32), onderhoudsmedewerker Kasteel d'Ursel

Mathias Schelfhout in Kasteel d'Ursel

“Schilderijen? Die poets je met een museumstofzuiger.”

Als kind droomde ik er al van om hier te werken. Na een lange reis door Australië kon ik hier meteen aan de slag. Polyvalent onderhoudsmedewerker betekent zoveel als manusje-van-alles. Ons team telt drie personen: we zijn zowel tuinman in het park als poetsman in het kasteel. Het werk is heel afwisselend en daar hou ik van.

We werken met een checklist met vaste wekelijkse en maandelijkse taken. Zo zijn we zeker dat het kasteel één keer per maand een grondige poetsbeurt krijgt. Poetsen in het kasteel is niet altijd evident. Voor de parketvloeren wordt bijvoorbeeld een speciale zeep gebruikt. De schilderijen worden gereinigd met een speciale museumstofzuiger.

Mijn favoriete werkplek is het park. Er hangt een rustige sfeer en wandelaars komen wel eens een praatje slaan of informatie vragen. Ik help hen graag verder.

Kasteel d'Ursel

Bij evenementen in het kasteel staan wij ook paraat, zoals voor de opstelling van een tentoonstelling of bij huwelijksrecepties en babyborrels. We staan de organisatoren bij waar nodig en sluiten nadien ook af.

Het kasteel was de zomerresidentie van de adellijke familie d’Ursel. Het is prachtig gerestaureerd, ook binnenin. Er hangt een sfeer alsof er nog steeds mensen wonen. Als je hier moederziel alleen rondloopt, hoor je het hout kraken. Dat kan griezelig zijn, maar ik vind het wel iets hebben. In de winter, zoals nu tijdens een sneeuwbui, lijkt het kasteel te baden in een sprookjesachtig landschap. Dat zijn momenten om te koesteren.

Eén dag in de week ben ik PAB-assistent voor een vriend die in een rolstoel zit. Ik help hem bij het omkleden, we gaan naar het zwembad… Het is mijn vaste voornemen hem ook eens mee te tronen naar mijn werkplek. Hij zal zeker onder de indruk zijn.

Lees ook deze #Monumentverhalen