11 kastelen om in weg te dromen

09/08/2018

Bezoek één van deze 11 indrukwekkende kastelen en droom weg.

Een leven als koning of koningin. Wie droomt daar niet af en toe van? Voor iedereen met een rijke verbeelding hebben we goed nieuws: tijdens Open Monumentendag kan je fantasie voor 1 dag werkelijkheid worden. 

1. Ontdek Kasteel Cantecroy: de verborgen parel van Mortsel

Kasteel Cantecroy is één van de oudste, mooiste en nog steeds bewoonde kastelen in Vlaanderen. Vele bekende namen zoals Albert Einstein, Alice Nahon, Frederik Van Eeden hebben deze plaats bezocht. Maak een wandeling in de prachtige tuin en geniet even in deze oase van rust. Neem ook zeker een kijkje in de Kapel, en de Ridderzaal. 

Lees meer.

 

 

2. Bewonder de middeleeuwse parel van Beersel

Het kasteel van Beersel is één van de weinig goed bewaarde voorbeelden van middeleeuwse krijgsbouwkunde in ons land. Vandaag staat het kasteel er nog zoals het eruit zag op het einde van de 15de eeuw en het spreekt nog steeds tot de verbeelding. 

Lees meer.

 

 

3. Bezoek Domein de Renesse met je gezin

De gidsen van Kasteel de Renesse nemen je mee door het indrukwekkende kasteel én tonen je alle bijzondere plekjes in het park. Voor de kinderen is er verkleedpret, een zoektocht en een springkasteel. 

Lees meer.

 

 

 

 

 

4. Kasteel Beauvoorde: de oogappel van Arthur Merghelynck

Arthur Merghelynck, de meest notoire eigenaar van Kasteel Beauvoorde was een verwoed verzamelaar. De in Ieper geboren jonkheer werd op slag verliefd op het pittoreske kasteel tijdens een koetsrit door de omgeving. Hij kocht het monument in 1875 en startte meteen met de restauratie. Met het stofferen van ‘zijn’ kasteel kon hij zijn verzamelaarswoede helemaal laten botvieren, een verzamelaarswoede die ons meeneemt op een reis doorheen historisch Europa. 

Lees meer.

 

 

5. Bezoek het  Atelier van Antonine in avant-première

Tijdens Open Monumentendag staat de deur van het Atelier Antonine open bij Kasteel d’Ursel. Let op: het atelier blijft een vakantiewoning voor acht personen. Reserveer daarom op voorhand. Nadien kan je nagenieten met een Cuvée Antonine in de parkbar. In het kasteel loopt intussen de tentoonstelling ‘Winters in Brussel. De stadsresidentie van de familie d'Ursel (1590-1960)’. 

Lees meer.

 

 

6. Zellaer: Kasteeldomein met middeleeuws verleden

Ga met één van de Kasteelgidsen op pad doorheen Kasteel Zellaer en het sterrenbos. Ontdek het verhaal van het domein, dat zich meer dan 800 jaar geschiedenis herbergt. De gids neemt je mee op pad doorheen de statige vertrekken van de Kasteelheer- en dame maar ook langs de smalle wenteltrappen en verborgen doorgangen van het personeel. Opgelet: voor deze activiteit moet je reserveren.

Lees meer.

 

 

7. Ontdek de boeiende geschiedenis van Kasteel Tillegem 

Ook dit jaar zet kasteel van Tillegem opnieuw zijn deuren open. Ervaren gidsen vertellen je alles over de rijke geschiedenis van dit historische gebouw uit de middeleeuwen. De leerlingen van het PTI Kortrijk zorgen voor een bloemrijke aankleding van de 18de-eeuwse salons en in de versterkte kelderverdieping vind je nog de originele paardenstallen. 

Lees meer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8. Van buitenverblijf naar exporuimte: Kasteel Gevers

Ooit was dit complex het buitenverblijf van de rijke industriëlenfamilie Gevers. Na de Eerste Wereldoorlog kwam het in bezit van de Duffelse kloostergemeenschap. Het kreeg eerst een hospitaalfunctie. Later deed het dienst als onderwijsinstelling voor verpleegkundigen. Momenteel lopen er regelmatig tentoonstellingen. 

Lees meer.

 

 

 

 

9. Kasteel Arenberg – Toen hertogen, nu ingenieurs 

In 1635 werd het kasteel voor een kleine drie eeuwen eigendom van de Arenbergs. In de Eerste Wereldoorlog stonden de Arenbergs aan Duitse kant. Na de oorlog moesten ze hun Heverleese domein aan de Belgische staat afstaan, werden de bossen staatsbezit en verwierf de universiteit het park met het kasteel, goed voor 25 hectare. Vanaf de jaren 1920 werd en wordt hier de campus Wetenschappen uitgebouwd. Het gebouw van de oude watermolen doet dienst als bibliotheek. 

Lees meer.

 

 

10. Restauratie Sint-Michielskasteel aan de gang : kom een kijkje nemen

Woonkern Elzestraat in Sint-Katelijne-Waver is terecht fier op het centraal gelegen Sint-Michielskasteel uit 1785 met het mooie park. Het gemeentebestuur, eigenaar van het beschermde kasteel, laat het gebouw momenteel grondig restaureren. De werken zullen tot begin 2019 duren. Tijdens de Open Monumentendag krijgt het publiek een unieke kans om de vooruitgang van de restauratie te bekijken, mét tekst en uitleg.

Lees meer.

 

 

11. Verdwalen in Ter Wallen, Izegem

Als we het hebben over ‘Izegemse kastelen’, denk je ongetwijfeld meteen aan het Blauwhuis, Wallemote en Wolvenhof. Maar in de Kortrijksestraat ligt er nog een vierde kasteeltje, als een verborgen parel in het centrum van de stad. Het kasteel heeft een rijke geschiedenis achter de rug, met onder meer een passage van uit Frankrijk gevluchte Zusters Ursulinen tijdens WO I. Op Open Monumentendag kun je er eenmalig een kijkje nemen en een frisse neus halen in het omliggende park. 

Lees meer.

 

 

Foto's:

Foto 1 © Kasteel Cantecroy

Foto 2 © Gemeente Beersel

Foto 3 © Kasteel De Renesse

Foto 4 © Kristof Penders

Foto 5 © Kasteel D'Ursel

Foto 6 © Eddy Peeters

Foto 7 © Provincie West-Vlaanderen

Foto 8 © Gemeente Duffel

Foto 9 © Kasteel Arenberg

Foto 10 © Eddy Van Leuven 

Foto 11 © Collectie Julien Maes