Menu

4300 nieuwe erfgoedfoto's online dankzij Wiki Loves Heritage

Koninklijke serres in Laken

Liefst 4.300 nieuwe foto’s van erfgoed – in al zijn vormen – werden de voorbije maanden op Wikipedia opgeladen, in het kader van de fotowedstrijd ‘Wiki Loves Heritage’. Een duidelijk signaal van grote betrokkenheid en passie voor het Vlaamse erfgoed.

Wikipedia is een van de meest gebruikte websites ter wereld. De online encyclopedie valt niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. De informatie over erfgoed is helaas vaak onvolledig. Om hier iets aan te doen sloegen de Vlaamse overheid - Departement Cultuur, Jeugd en Media en Agentschap Onroerend Erfgoed - Wikimedia Belgium, PACKED, Herita en FARO de handen in elkaar voor het project Wiki Loves Heritage.

Om het initiatief kracht bij te zetten, werd een Wikipedia-fotowedstrijd gelanceerd. Topfotograaf Michiel Hendryckx, zelf Wikipedia-adept van het eerste uur, gaf alvast het goeie voorbeeld en daagde Vlaanderen uit om massaal erfgoedfoto’s te maken. De wedstrijd kaderde meteen ook in het Europees Erfgoedjaar. Iedereen kon tot 15 november 2018 foto's maken van erfgoed in Vlaanderen en deze - onder een vrije licentie - opladen op Wikipedia. Mét succes. Meer dan 4.300 foto’s, waarvan meer dan 2.500 foto’s van erfgoed in Vlaanderen en Brussel, werden opgeladen.

Wiki loves Heritage

Al 687.178 bewonderaars

De nieuwe foto’s werden alleen al in januari liefst 687.178 keer bekeken. Met andere woorden: Wikipedia is en blijft een krachtig kanaal voor het verspreiden van erfgoed, voor het verhogen van de bekendheid en voor het versterken van het draagvlak. Uit de nieuwe beelden koos een jury 18 winnende foto’s van 12 verschillende fotografen. Negen foto’s tonen onroerend erfgoed, de andere negen brengen roerend en immaterieel erfgoed in beeld. De winnaars worden zaterdag 23.02 voorgesteld in FOMU – Fotomuseum Antwerpen. Vanaf zaterdagavond 19u kunnen de winnende foto’s bekeken worden.