Menu

7 oktober World Bathtub Day

badkuip

5 historische badkuipen in de kijker

Vandaag vieren we World Bathtub Day. Vraag ons niet waarom deze dag van inzepen en weken op de internationale kalender staat. Wel is het de perfecte aanleiding om 5 historische badkuipen in  de spotlights te zetten. 

Paleis op de Meir

Sobere maar royale badkuip in Paleis op de Meir

In 1811 kocht keizer Napoleon het Paleis op de Meir, vanaf 1815 werd het de officiële verblijfplaats in Antwerpen van Willem I en sinds 1830 behoorde het Paleis tot het kroondomein van het Belgisch Koningshuis. Wie aan een paleis denkt, denkt aan luxe en grandeur, maar de sanitaire voorzieningen bleven gedurende een lange tijd primitief.  Pas begin 20ste eeuw richtte Leopold II er twee moderne badkamers in. Een van deze badkamers is nog steeds aanwezig in het paleis. Deze sobere, maar royale badkuip, voorzag Leopold II en zijn opvolgers van de nodig me-time tijdens een bezoek aan Antwerpen.

Ontdek het Paleis op de Meir via deze virtuele wandeling met audiogids

Villa Les Zéphyrs

Verzonken terrazzobad in Villa Les Zéphyrs in Westende

In het begin van de twintigste eeuw trok de gegoede klasse naar de kust en bouwde er vakantievilla’s. Zo kon men in alle luxe en comfort van een strandvakantie genieten. En wat kan er niet ontbreken in een luxueuze woning? Een mooie badkamer! Toen de Gentse Familie Muyshondt-Conard in 1922 hun vakantiewoning liet ontwerpen door de architecten Oscar Van de Voorde en Fritz Coppieters werd er op vraag van Mevrouw Muyshondt een indrukwekkende badkamer ingericht. Honderd jaar later spreekt deze badkamer van Villa Les Zéphyrs nog steeds tot de verbeelding. Het bad, de vloer en de lambrisering werden uitgevoerd in terrazzo en hierboven werd een witte wandbetegeling aangebracht. De combinatie van het verzonken bad, de terrazzoteckniek en faiencetegels geven de badkamer een unieke sfeer.  

  • Van 4 tot 29 oktober is Villa Les Zéphyrs tijdelijk gesloten. Daarna kan je er genieten van de gloednieuwe winterexpo 'Rhapsody in Blue'
Kasteel Van Gaasbeek

Houten bad in de vorm van sarcofaag in Kasteel van Gaasbeek

In het imposante Kasteel Van Gaasbeek vind je in de Scokaertkamer deze houten, 18de-eeuws badkuip. Het bad werd als los meubelstuk gemaakt zodat de gebruiker het  in de buurt van een haard of vuur kon zetten. In het bad werd een zinken kuip geplaatst. Dit neoklassieke exemplaar is qua vorm gebaseerd op de Romeinse en vroegchristelijke sarcofagen. Het S-motief in de rand van het bad is de vorm van een krabijzer dat de Romeinen in hun badhuizen gebruikten om het vuil van hun lichaam te schrapen.

  • Het Kasteel Van Gaasbeek is momenteel gesloten wegens restauratiewerken. Je kan de badkamer wel opzoeken via de digitale rondleiding
Kasteel Van Gaasbeek

Het luxebad van markiezin Marie Arconati Visconti

In het Kasteel van Gaasbeek tref je nog een imposante badkuip in de badkamer zoals die aan het einde van de 19e eeuw werd ingericht, naar de huidige comfortnormen, door en voor markiezin Marie Arconati Visconti. Haar jurken met lange sleep konden uithangen in de hoge kleerkast links van het bad. Het badwater werd op de zolder door het huispersoneel warm gestookt met houtblokken onder een enorme kuip. Een vrij riskante onderneming. Marie hield duidelijk ook van haar spiegelbeeld… en weerlegt het vooroordeel over preutsheid in die tijd.  De twee lavabo’s in de badkamer zijn van recentere datum, geplaatst door de vroegere conservators van het kasteel die in het appartement van de markiezin woonden.

  • Het Kasteel Van Gaasbeek is momenteel gesloten wegens restauratiewerken. Je kan de badkamer wel opzoeken via de digitale rondleiding
Villa Gaverzicht

In 1937 ontwierp architect Gentiel Van Eeckhoutte (1906-1963) zijn eigen woning, Villa Gaverzicht in Waregem.  De villa werd een prachtig staaltje van modernistische interbellumarchitectuur.  Het feit dat het huis centrale verwarming en een badkamer had, was in die tijd uiterst luxueus. De badkamer is bekleed met blauwgroen marbriet, een in het interbellum vaak gebruikt materiaal. Het is translucent glas dat gemarmerd lijkt (vandaar de naam). Arbeid Adelt gebruikte de badkamer voor de cover van hun album 'Jonge Helden' en speelde er een paar jaar geleden een privéconcertje.

Villa Gaverzicht is niet publiek toegankelijk, maar  soms is het uitzonderlijk te bezoeken o.a. via Designmuseum Gent

Zwembad Veldstraat

Openbaar badhuis in art-decostijl

Vandaag is de aanwezigheid van een badkamer een vanzelfsprekendheid in ons leven. In de negentiende eeuw en vroege twintigste eeuw hadden enkel de happy few een badkamer in hun woning. Het merendeel van de bevolking was toegewezen op openbare badenhuizen voor hun persoonlijke hygiëne. Zeker na 1850, toen het besef groeide dat de beschikbaarheid van proper water van groot belang is voor de volksgezondheid, namen het aantal badhuizen toe. Toen stad Antwerpen in 1930 een stedelijk zwembad bouwde in de noordelijke Stuivenbergwijk, werden ook hier badkamers voorzien voor de plaatselijke bevolking. Het badhuis kende een enorme populariteit met wekelijkse bezoekers die genoten van een zalig warm bad.

Het zwembad in de Veldstraat is niet enkel het oudste zwembad van Antwerpen, het is ook vormgegeven in een prachtige art-decostijl. Benieuwd naar de badkamers? Goed nieuws! Je kan ze niet alleen bekijken, ze zijn nog steeds toegankelijk. Neem je handdoek en zeep mee & ga terug in de tijd met deze bijzondere bad-ervaring.