9 monumenten met een Europees verhaal

01/08/2018

Twee keer feest: in 2018 vallen de 30e verjaardag van Open Monumentendag Vlaanderen én het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed samen. 

2018 is het jaar van de dertigste Open Monumentendag-editie, maar ook het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed. Om dat te vieren, zetten we enkele Open Monumentendag-activiteiten met een Europese insteek voor jou in de kijker. 

1. Saint Boniface: een Anglicaanse kerk in hartje Antwerpen

Al tijdens de Gouden Eeuw van Antwerpen (16de eeuw) leefde er in de stad een bloeiende Engelse gemeenschap met een eigen kapel. De huidige neogotische Saint Bonifacekerk van architect Michel De Braey werd in 1910 ingewijd. Achter de gevel van de kerk schuilt een stukje Engeland, met een church hall en een piekfijn onderhouden tuin. Ook in de kerkarchitectuur is Engelse invloed zichtbaar. Zo illustreren de talloze glasramen van Britse glazeniers episodes uit de Britse geschiedenis. 

 

Benieuwd wat er nog meer te zien en te beleven valt in de kerk? Ontdek het hier.

 

 

 

2. Pater Damiaan: de wereldburger uit Tremelo

In een speciale themarondleiding door het geboortehuis van pater Damiaan hoor je het verhaal van hoe Damiaan zijn grenzen verlegde en als Belg uitgroeide tot Europeaan en wereldburger van formaat. Pater Damiaan is niet de enige Belgische missionaris die in de negentiende eeuw vertrok naar verre oorden. Hij is wel één van de weinige missionarissen uit die tijd die ook vandaag nog een belletje doen rinkelen. Ook na zijn dood inspireert Damiaan Europa en de wereld. 

 

Meer weten over de themarondleiding? Je vindt hier alle info.

 

3. De Europese allure van Hotel d'Hane Steenhuyse

Hotel d’Hane Steenhuyse in Gent speelde ooit een cruciale rol in de Europese politieke ontwikkelingen. Graaf Jean-Baptiste d’Hane de Steenhuyse ontving de Europese groten uit zijn tijd met open armen. Niet alleen Lodewijk XVIII van Frankrijk en de prins van Oranje logeerden in zijn residentie in de Veldstraat, ook Alexander I van Rusland kreeg er onderdak. Tijdens een gegidst bezoek kom je aan de weet welke rol de familie d’Hane de Steenhuyse speelde in de Europese diplomatieke betrekkingen van vroeger. 

Alles over Hotel d'Hane Steenhuyse op Open Monumentendag vind je hier

 

4. Pelgrim voor één dag in Hoegaarden

Hoegaarden organiseert en lanceert op Open Monumentendag een eigen Compostella-route. In Hoegaarden kruisen 2 Via's van de Compostella Route: Via Brabantia en Via Monastica. 

Straffe stappers wandelen op Open Monumentendag de 22 km langs alle Hoegaardse kapellen en kerken. Voor de liefhebbers is er ook een verkorte lus van 10 km voorzien. Elke deelnemer krijgt een stempelkaart en de stapper met een volle kaart krijgt een gepast geschenkje. De wandeling kan individueel of in groep (vertrek om 9u aan de kerk in Hoegaarden).

 

Alle informatie over deze wandeling vind je hier

 

 

 

5. Expo "Tervuren in Europa - Europa in Tervuren"

In de expo ‘Tervuren in Europa, Europa in Tervuren’ zie je dat heel wat erfgoed in Tervuren een duidelijke Europese of uitheemse link heeft. De meerwaardezoeker kan et voorgestelde erfgoed op het terrein gaan ontdekken aan de hand van een boekje.

Alles over deze expo op Open Monumentendag ontdek je hier

 

 

 

6. Christoffel Plantijn. Het verhaal van een echte Europeaan?

Christoffel Plantijn kwam vanuit Frankrijk naar Antwerpen om er een uitgeverij te beginnen. Hij bouwde een netwerk uit met humanisten over heel Europa. 

Plantijn was ook actief in Leiden, Frankfurt en Parijs. Via zijn boeken verspreiden kennis en ideeën zich in de vier windrichtingen. In 2016 heropende het museum Plantin-Moretus met een nieuw verhaal rond deze visionaire man. Tijdens een boeiende rondleiding kom je te weten hoe het museum tot stand kwam. 

Benieuwd wat er in Plantin-Moretus te beleven valt op Open Monumentendag? Ontdek het hier.

 

7. Vrede en vreugde in Mesen

Het Ierse vredespark en het New Zeeland Memorial in Mesen zijn blijvende herinneringen aan de talloze soldaten, die tijdens de Eerste Wereldoorlog hun leven offerden voor onze vrijheid. Gids Elvyre vertelt je er tijdens de wandeling meer over. 

Benieuwd? Hier vind je meer informatie over deze activiteit.

 

8. Met druiven en hop over de grens

De gemeenten Bailleul (FR), Heuvelland en Sint-Jans-Cappel (FR) werken aan een grensoverschrijdende gemeenschap “Vlaemsch Attitude”. Samen met Poperinge organiseren ze een smakelijke activiteit rond bier en wijn. Je kan voor een bezoek en een degustatie terecht op verschillende locaties langs de landsgrenzen. De hop- en wijnboeren geven je uitleg over het reilen en zeilen op hun boerderij. Ook het Hopmuseum in Poperinge kan je op Open Monumentendag gratis bezoeken.

 

Hier vind je alle info over deze grenzenloze activiteit.

 

9. Het Instituut van de Ursulinen: een school met internationale klasse

Geniet van de verbluffende en elegante wintertuin in art nouveau (1900) bij de Sint-Ursulaschool van Onze-Lieve-Vrouwe-Waver. Ook de Alpenzaal met Zwitserse bergtaferelen, de Congozaal, de unieke pianogalerij met 35 oefenkamertjes en de bloemengalerij zijn te bezoeken tijdens Open Monumentendag. Sluit je bezoek af met een drankje en een hapje op de speelplaats tussen de monumentale gebouwen.

 

Alle informatie over deze activiteit op Open Monumentendag vind je hier.

 

 

 

 

 

Foto Saint Boniface:  © Provinciebestuur Antwerpen

Foto Pater Damiaan: © Ontwerpbureau Bailleul

Foto Hoegaarden: © Gemeente Hoegaarden

Foto Tervuren: © Toerisme Tervuren

Foto Plantin-Moretus: © Victoriano Moreno

Foto over de grens: © Entre deux monts

Foto Ursulinen instituut: © Eddy Van Leuven