Menu

Open Monumentendag wordt ingeluid op de tonen van ... K3

Het publiek heeft gekozen!

Vlaanderen en Nederland geven dit jaar voor de eerste keer samen het startschot voor Open Monumentendag. Meer dan 50 beiaardtorens in de Lage Landen zullen Alle Kleuren van K3 spelen. Het nummer werd gekozen door het publiek. In Vlaanderen klinkt het nummer op zondag 12 september - de Vlaamse Open Monumentendag - uit onderstaande torens.  

Remote video URL
Beiaardklokken

Waar kan je luisteren op zondag 12 september?

Toren Stad Uur
Belfort Dendermonde 10.00 uur
Sint-Rumolduskerk Steenokkerzeel 10.00 uur
Sint-Romboutstoren Mechelen 10.00 uur
OLV-Basiliek Tongeren 10.00 uur
Sint-Michielstoren Roeselare 10.00 uur
Sint-Tillotoren Izegem 10.00 uur
Sint-Martinuskerk Genk 10.00 uur
OLV-Kerk Nieuwpoort 10.00 uur
Belfort Sint-Niklaas 10.00 uur
Belfort Gent 10.00 uur
Abdij van het Park Heverlee 10.00 uur
Sint-Pieter & Pauwelkerk Mol 10.00 uur
Sint-Pieterskerk Turnhout 10.00 uur
Kerk Haaltert 10.30 uur
Belfort Brugge 11.00 uur
Sint-Gummarustoren Lier 12.00 uur
Sint-Geertruikerk Leuven 12.00 uur
Groot Begijnhof Leuven 14.00 uur
Belfort Herentals 15.00 uur
Halletoren Kortrijk  

Het meest inclusieve instrument

Open Monumentendag staat dit jaar helemaal in het teken van inclusie en welk instrument is er inclusiever dan de beiaard? Muziek die gratis en voor niets speelt voor iedereen in de buurt. "Dat heeft ook een keerzijde", zegt beiaardier Luc Rombouts. "Mensen in de omgeving zijn verplicht om te luisteren. Dat brengt voor de beiaardier een verantwoordelijkheid met zich mee. Als beiaardier kan ik het me niet veroorloven om enkel te spelen wat ik mooi vind. Ik moet rekening houden met het publiek. Ik speel de laatste jaren bijvoorbeeld meer en meer muziek uit niet-westerse culturen. Die muziek klinkt trouwens bijzonder mooi op klokken. Ik krijg fijne reacties van omwonenden uit bijvoorbeeld China of Turkije wanneer ik liedjes uit hun land speel."

Remote video URL
Beiaardtoren Hasselt

Het beiaardrepertoire wordt uitgebreid voor de diverse samenleving van vandaag

In het kader van Open Monumentendag wordt het beiaardrepertoire uitgebreid met muziek voor de superdiverse samenleving van vandaag. Voor de gelegenheid wordt een boek met inclusieve liedjes uitgebracht en gratis bezorgd aan de beiaardiers van de Lage Landen. De bezieler van het boek is Richard de Waardt, stadsbeiaardier van Rotterdam. Hij bevroeg 150 nationaliteiten en verzamelde op die manier liedjes van over heel de wereld. Een selectie van 16 liedjes uit die verzameling wordt speciaal voor Open Monumentendag uitgebracht in Het Groot Rotterdams Songbook. De publicatie bevat partituren met muziek uit bv. China, Syrië, Ecuador, Canada, Wales, Zuid-Korea en Senegal.