Menu

De Hofkamer wint de publieksprijs van Het Erfgoedjuweel

Uitreiking erfgoedjuweel

Publieksprijs: Oude Beurs 27

De Hofkamer, thuisbasis van Herita, heeft zojuist de publieksprijs van het Antwerpse Erfgoedjuweel gewonnen. Als erfgoedorganisatie is Herita bijzonder blij met deze bekroning. De restauratie van de Hofkamer was een huzarenstukje, waarbij vele partners een gewaardeerde bijdrage leverden. Onze dank gaat ook uit naar alle vrijwilligers die de openstelling van deze prachtige ruimte mogelijk maken!

Van 18 augustus tot en met 14 september 2021 kon iedereen een stem uitbrengen op zijn of haar favoriet. Stemmen kon online, bij de finalisten, tijdens Open Monumentendag of in Grand Bazar Shopping. In totaal brachten 5901 mensen een stem uit, 2036 daarvan gingen naar de Hofkamer van Herita. Wij danken iedereen die een stem uitbracht en zijn bijzonder blij dat nogmaals bewezen wordt dat heel veel mensen begaan zijn met erfgoed!

Paardenmarkt 47

Juryprijs: Paardenmarkt 47

De restauratie van Paardenmarkt 47 zette in op een terugkeer naar de originele groene winkelpui. Een geslaagde onderneming gezien de complexiteit ervan. De winkel (een supermarkt) loopt immers door over de huisnummers 47 en 49. Bovendien maakte de renovatie wonen boven de winkel weer mogelijk. Dankzij de herbestemming bevinden zich daar nu twee volwaardige appartementen met een historische uitstraling. De originele 17e-​eeuwse houtstructuur werd weer zichtbaar gemaakt, net als de dakkap en de spiltrap. Ook uit de latere bouwfases werd zo veel mogelijk behouden, zoals de originele schoorsteenmantels, ingebouwde kasten en binnendeuren. Op de eerste verdieping valt het woongedeelte op met de groene kleuren en prachtig uitgewerkte art-​decodetails. De appartementen zijn verhuurd en weer bewoond. 

De jury apprecieerde de kwalitatieve aanpak en het oog voor detail bij de restauratie, maar vooral dat het een goede oplossing biedt voor de hedendaagse problematiek van wonen boven winkels. Wonen wordt hier opnieuw gestimuleerd.  Met relatief eenvoudige middelen kreeg het pand zijn historische kwaliteit terug zonder daarbij aan hedendaagse woonkwaliteit in te boeten.