Menu

Floating dreams op en rond het Museum aan de IJzer

Je hebt het misschien al opgemerkt:  verschillende witte figuren sieren sinds mei de Ijzertoren en de site rond de Ijzertoren.  De beelden zijn onderdeel van  het project Floating Dreams Art X Peace. Floating Dreams kadert binnen de herdenkingsplechtigheden rond de Eerste Wereldoorlog in en rond de Ijzertoren in Diksmuide. 

Peter Verplancke, conservator en verantwoordelijke voor de inhoudelijke werking van het Museum aan de Ijzer, selecteerde 70 oorlogen die vandaag ergens in de wereld plaatsvinden. In deze 70 oorlogen is er één constante: kinderen zijn het grootste slachtoffer.  De 70 figuren op de site van de Ijzertoren stellen kinderen voor. Naast slachtoffers zijn kinderen ook de grootste dromers in oorlogsconflicten. Hoe traumatisch de gebeurtenissen ook mogen zijn, kinderen blijven dromen en kunnen zaken achter zich laten. De ballon die aan elk beeld bevestigd is, staat symbool voor die mooie gedachte. 

Alle 70 beelden kijken naar de Ijzertoren, gooien hun rugzak (met de zware ballast van de oorlog) achter zich en klimmen op de ijzertoren. Zonder rugzak. Zonder oorlog. Als teken van hoop en vrede. 

Kamagurka

Kunstenaar Kamagurka zal ieder beeld betekenen, waardoor de openluchttentoonstelling een unieke belevenis met een diepe betekenis wordt. Je kan na de tentoonstelling de beelden adopteren of aankopen. Zo blijven de droom en de boodschap van Floating Dreams: 'nooit meer oorlog' voortbestaan.