Menu

Gerestaureerde Sint-Gertrudiskapel op domein Kasteel van Gaasbeek voor het eerst te bezoeken

Kasteel van Gaasbeek

De pittoreske Sint-Gertrudiskapel op het domein van Kasteel van Gaasbeek is officieel ingehuldigd.  Je kan er voor het eerst en gratis de kapel bezoeken met gids.  Naast de kapel zijn ook de triomfboog en het barokpaviljoen klaar na restauratie. Het kasteel zelf blijft nog tot 2023 gesloten voor werken.

De Sint-Gertrudiskapel werd gebouwd door de omstreden graaf René de Renesse de Warfusée die het kasteeldomein aankocht in 1615. Hij leefde ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog,  wat hem er allesbehalve van weerhield een leven van grote sier te leiden als voorzitter van de Raad van Financiën die de bezittingen van Koning Filips IV in de Spaanse Nederlanden beheerde. Hij wilde het domein van Gaasbeek omtoveren tot een heus barokpark en liet zelfs temidden van de vijvers fantasierijke gebouwtjes optrekken, vierkante kabinetten die binnenin helemaal versierd waren met mozaïek. Van dit feeërieke concept blijven vandaag nog drie getuigen overeind: het barokpaviljoen met zijn weelderige stucplafond, de museumtuin en de kapel die rond 1625 werd opgetrokken en nu voor het eerst opengesteld zal worden voor bezoekers.

De kapel, die een haast ruïneuze aanblik bood, werd zowel aan de binnen- als aan de buitenzijde grondig gerestaureerd, met inbegrip van alle interieurelementen. Bovendien werd beslist, de buitenkant van het bakstenen gebouw te voorzien van een ademende witte verflaag, aansluitend bij het oorspronkelijke architecturale concept uit de barokperiode.

Kasteel van Gaasbeek

Kunstwerk Ben Sledsens 

Om  historisch erfgoed in dialoog laten treden met kunst van vandaag werd beslist om een hedendaags kunstwerk toe te voegen aan de kapel. Kunstenaar Ben Sledsens ontwierp een cirkelvormig glasraam met een compositie van rozen in diverse roodschakeringen op een blauwe achtergrond. Geen toevallige keuze, want beide kleuren komen ook terug in het indrukwekkende altaarstuk van Gerard Seghers, één van de bekendste kunstenaars van zijn tijd. Het altaarstuk in de kapel is een reproductie. Het originele doek werd subliem gerestaureerd en bevindt zich veilig in het kasteel zodat de klimatologie van de kapel eerst een jaar opgevolgd kan worden. 

Erfgoedwandeling met gids

Nu ook de kapel officieel is ingehuldigd, gaan de deuren het allereerst open voor bezoekers. Je kan deelnemen aan uit een erfgoedwandeling in het kasteelpark van Gaasbeek, langs de verschillende historische gebouwen. Via een bezoekersgids kom je alles te weten over deze architecturale pareltjes en hun fascinerende bouwheren.

Praktische info

  •   Van juli tot en met oktober 2021
  •   Elke eerste en derde zondag van de maand
  •   Ook open op feestdagen
  •   Van 13:00 - 17:00
  •   Gratis toegang
  •   Een bezoekersgids kan tijdens de openingsuren verkregen worden in het barokpaviljoen of in de Sint-Gertrudiskapel (beschikbaar in het Nederlands, Frans en Engels)

Meer info vind je hier.