Gluren bij de buren: 11 privéwoningen om te bezoeken

06/08/2018

Privéwoningen houden hun deuren meestal gesloten voor het publiek, maar niet op Open Monumentendag!

Opgelet: woningen en ateliers zijn meestal beperkt in ruimte. Er wordt daarom meestal gewerkt met reservatie, kijk dus steeds goed na of je voor onderstaande activiteiten moet reserveren. 

1. Kom binnen in de tuin van de notaris

Het impressionante notarishuis aan de hoek van de Statiestraat en Dorp Oost in Zwijndrecht spreekt al generaties lang tot de verbeelding van alle buurtbewoners. Niet in het minst door de monumentale tuin die een heel stuk langs de Statiestraat loopt. Tijdens Open Monumentendag onthult de tuin haar mooiste plekken en word je ondergedompeld in anekdotes en verhalen. Aan de overkant van de straat kan je in het oud gemeentehuis terecht voor een tentoonstelling over de vier generaties notarissen. De dag wordt om 15 uur afgesloten met een concert voor het goede doel.

Meer informatie vind je hier. 

 

 

2. Ga op bezoek bij de gouverneur van West-Vlaanderen

De residentie van de gouverneur van West-Vlaanderen, Carl Decaluwé, ligt op de Burg in het centrum van Brugge. Tot het midden van de 18e eeuw gebruikten de Brugse bisschoppen dit laatmiddeleeuwse pand als residentie. Nadien werd het naar Franse smaak omgebouwd en heringericht voor de prefecten. Ondertussen doet het pand al meer dan 200 jaar dienst als fraaie gouverneursresidentie. 

 

Meer informatie over het bezoeken van de gouverneurswoning vind je hier. 

 

3. Bezoek Woning Van Wassenhove

 

Woning van Wassenhove werd ontworpen door architect Juliaan Lampens in opdracht van vrijgezel Albert Van Wassenhove, een leraar met een grote liefde voor moderne kunst en architectuur. Voor hem bouwde Juliaan Lampens een gebouw van beton, hout en glas, waarin alle woonfuncties in elkaar overlopen: geen kamertjes dus, maar één open ruimte. Vandaag doet de woning dienst als inspirerende kunstenaarsresidentie in organisatie van het museum Dhondt-Dhaenens.

Alle informatie over Woning Van Wassnehove op Open Monumentendag vind je hier. 

 

 

4. Bewonder de magie van architect Van Steenbergen (allemaal reserveren)

 

Wooncomplex Van Steenbergen

Dit complex van zes woningen naar ontwerp van Eduard Van Steenbergen, uit 1932 was de eerste realisatie op de vrijgekomen gronden van de wereldtentoonstelling van 1930. Het bestaat uit vier gekoppelde, bijna symmetrische woningen in de Volhardingstraat, door een laag muurtje verbonden met twee halfopen bebouwingen in de aangrenzende straten. De huidige eigenaar leidt je rond in de leefruimtes. 

Alle info vind je hier. 

 

 

Woning De Schampheleire

Deze woning met praktijk werd ontworpen door Eduard Van Steenbergen in opdracht van psychotechnicus Marcel De Schampheleire-Vereecken. Na de dood van Eduard in 1952 werden de uitvoeringswerken voor woning De Schampheleire opgevolgd door zijn zoon Edward. De huidige eigenaar leidt je rond in de leefruimtes.

Alle info vind je hier.

 

 

Woning De Bock

Eduard Van Steenbergen bouwde deze woning in 1941 voor Eugène De Bock, uitgever, promotor van het Nederlands en actief in de Vlaamse Beweging. De woning, in L-vorm, werd bijna tegen de achterzijde van het perceel ingeplant. Hierdoor ligt de nadruk op de voortuin. Het huis werd opgetrokken in een betonskelet en bekleed met gele glazuursteen op het gelijkvloers en donkere baksteen op de verdiepingen. De huidige eigenaar leidt je rond in de leefruimtes. 

Alle info vind je hier.

 

5. Huis Dens: uitzonderlijk open voor publiek

Huis Dens is een uitzonderlijk monument in Booischot. In de dagen van de Belgische revolutie in 1830 kon je hier de eerste tonen horen van de Brabançonne. Jenneval declameerde hier de oorspronkelijke tekst van ons huidig volkslied. Graaf Louis Frédéric de Merode, voorvader van de huidige adellijke familie uit Westerlo, was hiervan getuige. Beide mannen overleefden de Belgische revolutie niet. Jenneval overleed aan zijn verwondingen die hij opliep bij een gevecht in Lier. De graaf de Merode overleed in Mechelen aan de verwondingen die hij opliep bij gevechten in Berchem. In het huis Dens zijn de 2 kamers op de benedenverdieping nog bijna volledig intact. Je kan deze prachtige kamers uit 1754 nu uitzonderlijk komen bewonderen. Een gids licht de bijzondere geschiedenis van dit huis en zijn gasten toe. 

Meer informatie vind je hier. 

 

6. Wandeling in een kunstenaarswoning Le Chalutier

De zomerresidentie Le Chalutier met atelier uit 1927 was oorspronkelijk eigendom van kunstenaar Louis Van den Eynde en zijn echtgenote. Het grootste gedeelte van de benedenverdieping wordt ingenomen door het achthoekige atelier van de schilder. Het ruime atelier, voorzien van een groot centraal plafondraam, is volledig ingericht om aan de noden van een kunstenaar te voldoen. Direct invallend licht wordt vermeden door kleine ramen aan de oost- en westkant. Het gebouw is vandaag als monument beschermd. Tijdens de Open Monumentendag wordt door Dries Vanhove Architectenbureau b.v. bvba uitleg gegeven over de toekomstige restauratie van de villa.

Alle informatie vind je hier. 

7. Huis Thuysbaert voor het eerst terug open

Huis Thuysbaert werd in 1882-1883 gebouwd in opdracht van de Lokerse oliehandelaar en brouwer Hector Thuysbaert. De burgerwoning bleef in handen van de familie Thuysbaert: burgemeesters Prosper Thuysbaert jr. en Prosper Thuysbaert sr. woonden en werkten er. Het gebouw werd in 1998 beschermd als monument. Op dit ogenblik is het pand eigendom van GD&A Advocaten die het pand en de tuin restaureerden. Voor het eerst stellen de nieuwe eigenaars het pand weer open voor publiek. Tuinarchitect Davy Van Laere en voormalige bewoonster en museumgids Cécile Blot nemen je mee in de tuin en in het huis.

Hier vind je meer informatie.

 

8. Huis Janssens uitzonderlijk open

 

Het Huis Janssens werd gebouwd in 1878 als woning voor het gezin van Alfons Janssens. De voorbije jaren kon je het gebouw uitsluitend bij speciale gelegenheden bezoeken in afwachting van een grondige restauratie. Dit jaar werd de buitenrestauratie voltooid, begin volgend jaar zal de binnenrestauratie starten. Historische foto's geven je een beeld van het gebouw zoals het oorspronkelijk gebouwd werd. Recente foto's van voor en tijdens de werffase werpen een blik achter de schermen van de restauratie waardoor het eindresultaat nog indrukwekkender wordt. 

Ontdek hier meer over Huis Janssens op Open Monumentendag.

 

 

 

 

 

 

9. De gouverneur van Gent leidt je rond in zijn woning

Het imposante herenhuis op de hoek van de Vlasmarkt en de Baaisteeg in Gent doet al meer dan 50 jaar dienst als ambtswoning van de gouverneur en wekt bij vele Gentenaars een zekere nieuwsgierigheid op. De gouverneur verwelkomt je graag op deze unieke locatie. 

Hier vind je meer informatie.

 

 

 

10. Een exclusieve kijk in het herenhuis Lousbergs-de Hemptinne

De Keizer Karelstraat werd in 1837-1841 aangelegd op gronden van katoenfabrikant Ferdinand Lousbergs. Aan de Reep bouwde hij een moderne katoenspinnerij en -weverij uit die tot 1.500 arbeiders in dienst had. Na zijn dood gingen de fabriek en het majestueuze herenhuis over op zijn neef Joseph de Hemptinne. Het bedrijf sloot tijdens de crisis van de jaren 1930. Ontdek tijdens Open Monumentendag de volledige geschiedenis van dit indrukwekkende monument.

Benieuwd? Je ontdekt hier meer over deze exclusieve woning.

 

11. Huis de Gapaert

Huis de Gapaert is een classicistisch herenhuis met een lange geschiedenis. Het pand is recent volledig gerestaureerd en kent een boeiende geschiedenis waar herbestemming een belangrijk deel van uitmaakt. Doorlopend gidsbeurten. Opgelet, om de privacy van de bewoners te respecteren gaat de rondleiding slechts in zeer beperkte mate binnen door.

Hier vind je meer informatie. 

 

 

 

Foto notariswoning © Ludo Van der Stock

Foto gouverneurswoning West-Vlaanderen © Provincie West-Vlaanderen

Foto woning Van Wassenhove © Rik Vannevel

Foto wooncomplex Van Steenbergen en Woning De Bock © Lucid

Foto Huis Dens © Kon. Heemkring Die Swaene

Foto Le Chalutier © Dienst Cultuur De Panne

Foto Huis Thuysbaert © Stad Lokeren

Foto Huis Janssens © Ronny De Mulder

Foto gouverneurswoning Oost-Vlaanderen © Dienst Monumentenzorg 

Foto Huis Lousbergs © Dienst Monumentenzorg

Foto Huis Gapaert © Stad Aalst