Menu

Herita is laureaat van de BSAE-award met nieuwe ledenbeweging Open Monumenten

BSAE Awards
BSAE Award 2018

Herita, de Vlaamse organisatie voor onroerend erfgoed, kwam als een van de drie laureaten uit de bus voor de ‘BSAE award 2018, Belgische ledenorganisaties die het verschil maken’. De prijs werd uitgereikt door de Belgian Society of Association Executives, een organisatie die zich inzet voor Belgische beroeps- en ledenverenigingen.

Het was een boeiend proces om tot de nieuwe ledenbeweging te komen. De erkenning van zowel professionals als van erfgoedliefhebbers, bevestigt de keuze die we gemaakt hebben. Samen met alle leden, sympathisanten én erfgoedzorgers zijn we op de goede weg om van elke dag Open Monumentendag te maken,” reageert Algemeen Directeur Margit Bal. “We feliciteren ook graag de Algemene Pharmaceutische Bond als mede-laureaat en natuurlijk de Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie die de prijs won.”

Herita werd genomineerd voor de prijs met hun gloednieuwe ledenvereniging Open Monumenten, die op Open Monumentendag (9 september 2018) werd gelanceerd onder het motto ‘Maak van elke dag Open Monumentendag’ en inmiddels al bijna 1000 leden telt. Leden van Open Monumenten worden voor hun engagement beloond met een prachtig salontafelboek als welkomstgeschenk en een slimme lidkaart met tal van voordelen.

BSAE Awards 2018

Kwalitatieve betrokkenheid gewaardeerd

Toch zijn de ledenvoordelen niet wat telt, volgens hoofd sectorontwikkeling Tom Van de Velde: “We zetten dit jaar de stap van een gratis naar een betalend lidmaatschap dat draait om engagement en betrokkenheid. We willen leden van Open Monumenten niet enkel naar ons erfgoed lokken met kortingen en acties, we willen hen ook sensibiliseren en engageren om meer te genieten van al die prachtige, historische plekken die onze regio rijk is.”

Het is die ingrijpende verandering in mentaliteit die in het oog sprong van de jury: "De case getuigt van moed om een dergelijke ingrijpende transformatie van het verenigingsmodel aan te pakken: van gratis leden naar betalende leden. Door in te zetten op een kwalitatieve betrokkenheid, eerder dan te kunnen rapporteren over aantallen, wordt een krachtige boodschap gegeven aan zowel de nieuwe ‘betalende’ leden, maar ook aan alle betrokkenen. Het creëert een nieuwe, emotionele band tussen erfgoedzorgers en het publiek."