Menu

Het Gildenhuis van de Vrije Schippers in Gent wint de Onroerend Erfgoedprijs

Gildehuis van de Vrije Schippers in Gent

Een van de best bewaarde gildehuizen van Gent

Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kende vrijdag 4 oktober de Onroerenderfgoedprijs 2019 toe aan het voormalige gildehuis van de Vrije Schippers in Gent.

De publieksprijs gaat naar de Sint-Norbertuspoort in Leuven op basis van een poll waaraan 6.150 mensen deelnamen. Wouter Callebaut, architect bij Callebaut-architecten, ontvangt van de jury een eervolle vermelding voor zijn bijdrage aan de restauratie van het gildehuis van de Vrije Schippers.

Het gildehuis van de Vrije Schippers is een van de best bewaarde gildehuizen aan de Graslei in Gent. De gilde van de Vrije Schippers kocht het pand in 1530. Vrije schippers waren schippers die op alle waterwegen van het graafschap Vlaanderen mochten varen, inclusief de Gentse binnenwateren. De onvrije schippers moesten aan de stadsgrenzen hun vracht overladen.

Nobertuspoort

Wat is de Onroerenderfgoedprijs?

De Onroerenderfgoedprijs beloont recente realisaties op het vlak van monumentenzorg, landschapszorg en archeologie. De vierde editie van de prijs stond in het teken van erfgoed dat niet publiek toegankelijk is, behalve tijdens Open Monumentendag dit jaar. Negentien kandidaten schreven zich in. Een externe jury nomineerde de Sint-Norbertuspoort in Leuven, het gildehuis van de Vrije Schippers in Gent en Hof Ter Beemt in Zingem als laureaten.

Elke laureaat wint een bedrag van € 2500. De winnaar ontvangt daarbovenop € 12 500 euro, dus € 15 000 euro in totaal.