Menu

JEF brengt Open Monumentendag naar de klas met klassieker Cinema Paradiso

JEF

Stel je voor, na 30 jaar breng je opnieuw een bezoek aan je geboortedorp en al snel merk je dat er enkele karakteristieke plekken verdwenen zijn. Dat is het lot van Salvatore, het hoofdpersonge uit de film Cinema Paradiso. Cinema Paradiso won in 1988 de juryprijs op het Filmfestival van Cannes en de Oscar voor beste niet-Engelstalige film. Een echte klassieker dus!

Het Europees Thema van Open Monumentendag dit jaar is ‘Kunst en Entertainment’. Hét ideale moment om bij Open Monumenten de handen in elkaar te slaan met JEF, het aanspreekpunt voor iedereen die wil werken rond jeugdfilms.

Waarom jeugdfilm? Omdat jongeren de erfgoedzorgers en –liefhebbers van de toekomst zijn. In samenwerking met JEF kozen we daarom voor Cinema Paradiso, omdat we willen aantonen dat erfgoed niet iets uit het verleden is, maar iets is dat door ieders leven loopt. Het hoeven niet altijd kastelen of monumentale kerken te zijn, ook een cinema waar een hele gemeenschap zijn of haar verhaal aan vasthangt, is erfgoed. Het is een middelpunt en wanneer dat dan wegvalt, valt het aanknopingspunt van het verhaal weg. Denk bijvoorbeeld aan Cinema De Keizer in Lichtervelde. Bij deze film zal ook een lesmap horen die in de klas gebruikt kan worden. 

JEF

Toon deze film aan jouw leerlingen

Elk jaar organiseert JEF inspiratiedagen om leerkrachten te overtuigen om film te gebruiken in de klas. Op zaterdag 14 september wordt Cinema Paradiso getoond aan alle geïnteresseerde leerkrachten in Cinema Lumière in Brugge. Wij zouden het bijzonder fijn vinden dat erfgoed op deze manier een plekje in jouw leerplan krijgt. 

Bundel samen met JEF, Klasse, Cinema Lumière en je collega-leerkrachten je kennis op één van de inspiratiedagen in september... en stap vol frisse ideeën terug naar de klas.