Menu

Kasteel Beauvoorde verandert in poëziebordeel op eerste Letterenfestival Beauvoorde

Van  3 tot en met 7 juli zal in het dorpje Beauvoorde voor het eerst het gloednieuwe Letterenfestival Beauvoorde plaatsvinden. Kasteel Beauvoorde zal de uitvalsbasis zijn en het jaarlijkse evenement KANTeLing wordt het startschot van de eerste editie. Tijdens het festival ontvouwt zich in Beauvoorde een literair programma waarin iedereen die iets met mooie woorden heeft, zijn gading vindt. Kom mee genieten van proza en poëzie, maar evengoed van muziek en theater tijdens het vijfdaagse Letterenfestival.

KANTl, Beauvoorde

Woensdag 3 juli: KANTeLing

“Kun je misschien wat harder fluisteren?” - Over engagement in de letteren

  • Cultuuressayist en hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde te Utrecht Geert Buelens overschouwt in vogelvlucht het landschap van het geletterde engagement, toen en nu.
  • Nadien blijft hij op het podium staan als dichter en krijgt hij gezelschap van Dominique De Groen en Radna Fabias, twee opgemerkte nieuwkomers in het poëzielandschap.
  • Vervolgens kruipt Erik Vlaminck in de prozaïsche rol van briefschrijver Dikke Freddy om zich te richten tot iedereen die hogerop staat.
  • Na de pauze verhuizen we naar de kerk waar theatergezelschap/performancegroep Action Zoo Humain van Chokri Ben Chikha Het monument van de Onbekende Vluchteling zal oprichten.
  • Afsluiten doen we muzikaal met de Frontier Café Band. De Vlaamse folkgroep, met (ex-)leden van Rum, Madou, Urban Trad, Think of One, Laïs en Zita Swoon brengt een collectie actuele liederen over de Eerste Wereldoorlog. 

Open Deur Schrijversresidentie Kasteel Beauvoorde

KANTeLing betekent ook het startschot van de Schrijversresidentie Beauvoorde. Een hele week lang kunnen auteurs en andere woordkunstenaars een kijkje komen nemen in de gloednieuwe residentie die vanaf de zomer ter beschikking wordt gesteld in samenwerking met Passa Porta, KANTL en het Vlaams Fonds voor de Letteren.

Kasteel Beauvoorde

Donderdag: BoekenBurcht – een ridderlijk boekenprogramma

Ook voor jeugdliteratuur reserveren we een plekje in de festivalweek. Vanaf 14u30 komen jeugdauteurs op de koffie bij Koen D’Haene, zelf ook jeugdauteur, om te spreken over en te lezen uit eigen werk. Hij nodigde o.a. Dirk Nielandt uit, wiens boeken tot driemaal toe bekroond werden met de prijs van de Kinder- en Jeugdjury in de categorie 6-8 jaar. Ook Stijn Moekaars, auteur van ‘Ridder Timon’ en ‘De Sage van de Biesenburcht’, komt langs. Hij leest niet alleen uit zijn verhalen voor, maar vult aan met gedichten en zelfgeschreven liedjes. Naast Stijn Moekaars is ook Humeyra Cetinel te gast in het kasteel.  Humeyra is jeugdauteur en schreef ‘Ridder van Karton’: een heldenverhaal over een meisje dat ervan droomt ridder te worden. Humeyra heeft zelf een bijzondere opleiding achter de rug: ze studeerde spijkerschrifttalen. Dat levert voor jonge nieuwsgierigen ongetwijfeld een boeiend gesprek op!

Creatief Schrijven komt tijdens het programma rond met hun woordsculpturen. Bodypainters zetten literaire tattoos en beschilderen wie dat wil met een streepje poëzie.

Kasteel Beauvoorde

Vrijdag: Poëziebordeel - intieme lezingen in een boudoir jasje

Denk sensueel. Denk broeierig. Denk intiem. Het Poëziebordeel plaatst dichters, of beter gezegd, hun stoute alter ego’s, in het weelderig interieur van een fin-de-sièclebordeel. In privé-lezingen geeft elke dichter van lichte zeden zijn of haar meest intieme delen – woorden in dit geval – bloot in de schemerzone van gedempt licht, sofa’s en chaises longues, terwijl dansers en muzikanten de wachtende klanten vermaken. Kortom: performance art in een liederlijk totaalconcept. Poëzie gedrenkt in een wellustige avond.

Met performances van o.a. Michaël Vandebril (d’Artagnan), Moya De Feyter (Ambrosia), Els Dejonghe (E. Pelski C), Sylvie Marie (Lilithu Mc Inky), Frank Mathay (Graham The Chap) en Akim J Willems (Detlev S Steiner).

Zaterdag: Kleinkunstmiddag

Jonas Winterland, ’t Klein Komitee en Folgazán

Kleinkunst is literatuur in een muzikaal jasje. Dankzij het werk van enkele jonge artiesten kent het een moderne revival en is het niet meer weg te denken uit het repertoire dat we vandaag op de radio horen. Jonas Winterland is zo’n jonge wolf. Na amper twee albums is hij uitgegroeid tot een vaste waarde in de vaderlandse muziekscene. Winterland heeft een patent op poëtische teksten en loepzuivere melodieën, maar zijn songs laten een verrassend nieuw geluid horen: de akoestische sound gaat een geslaagd huwelijk aan met uitgepuurde elektronica.

Folgazán mengt moeiteloos elementen uit de hedendaagse pop en rock met typische folk- en jazz-invloeden. Folgazán varieert op het podium in het Nederlands met poppy folksongs, aanstekelijke dansdeuntjes en tere melodietjes met een jazzachtige folk-touch. De stemmen van de leading ladies Hanne en Yentl blenden hemels en zijn het handelsmerk van de typische meerstemmige Folgazánsound.

Tot 2013 heten ze Poorboys & Pilgrims en was Engels hun voertaal. Maar toen Arne Speltincx en Dieter Dubron in 2013 het nummer ‘Noois Panikeren’ schreven voor een Oostendse Avond in De Grote Post, bleef dat ‘Ostends’ plakken. Er volgde een minialbum ‘Aj’t Geweten’, optredens op Theater aan Zee, Paulusfeesten, AB Club, Music Village én een nieuwe naam: Klein Komitee. De AB kondigde hen aan als: ‘Aanstekelijke folkpop, een snuif Ennio Morricone, sappig ‘Oostensch’, een punkverleden in combinatie met gezonde zeelucht en een ferme dosis maatschappijkritische humor: de perfecte soundtrack bij het alledaagse leven!’

Tussen en na de optredens haalt DJ Kafka de beste Nederlandstalige platen boven. 

Kasteel Beauvoorde

Zondag: Boekenmarkt en –ruilbeurs

Sinds vorig jaar vindt elke maand een boekenmarkt plaats in het Kasteelpark. Tijdens het Letterenfestival breiden we uit en ben je welkom op de boekenruilbeurs. Heb je nog wat boeken liggen die vergaan onder het stof? Nood aan een changement de décor in je bibliotheek? Dan creëren wij de perfecte gelegenheid om daar iets aan te doen. Wij voorzien de infrastructuur, jij het aanbod. Kom vanaf 10 uur met je boeken naar het kasteelpark en laat je verrassen door het aanbod van collega-boekenwurmen. De boekenmarkt en -ruilbeurs is volledig gratis, reserveren is niet nodig.

Praktisch

Kasteel Beauvoorde
Wulveringemstraat 10
8630 Veurne (Wulveringem)

T.  058 29 92 29
E.  kasteel.beauvoorde@herita.be
W. www.kasteelbeauvoorde.be

Voor bereikbaarheid per auto, fiets of openbaar vervoer, check https://www.kasteelbeauvoorde.be/praktisch

Tickets

Tickets: via www.wicket.be/kasteel-beauvoorde. Wie meer dan 2 tickets aankoopt, voor dezelfde of voor verschillende voorstellingen, geniet 10% korting.